Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Αλλού βαράνε… μύγες, αλλού μισθώνουν μέχρι και ταξί!

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Αλλού βαράνε… μύγες, αλλού μισθώνουν μέχρι και ταξί!
Φωτογραφία Reuters

Αλλού τα εκλογικά τμήματα είναι άδεια. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι αυτή που θα ήθελε η κυβέρνηση Ζάεφ. Αλλού, πάλι, μισθώνονται μέχρι και ταξί για να μεταφέρουν τους ψηφοφόρους. Υπάρχει βέβαια εξήγηση γι’ αυτό.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ άνοιξαν στις 07:00 το πρωί (08:00 Ελλάδας). Στις 10:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) στο Κατλάνοβο, ένα μικτό χωριό, αλβανόφωνων και σλαβόφωνων, στην «καρδιά» της ΠΓΔΜ, και στο εκλογικό κέντρο επικρατεί ηρεμία. Τρεις αστυνομικοί στην αυλή «σκοτώνουν» την ώρα τους και μέσα η εφορευτική επιτροπή περιμένει τους ψηφοφόρους.

«Μέχρι στιγμής από τους 739 εγγεγραμμένους έχουν έρθει να ψηφίσουν μόνο 30», λέει ο δικαστικός αντιπρόσωπος Αλαϊντίν Ιμέροφ. Η προσέλευση είναι μικρή. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εθνικής εκλογικής επιτροπής κατά τις δυο πρώτες ώρες της διαδικασίας είχε ψηφίσει ποσοστό 2,45% των εγγεγραμμένων και στις 11 τοπική ώρα το 8,12%.

«Δεν ήρθε εδώ κανείς πολιτικός να μιλήσει. Ούτε από το ΝΑΙ ούτε από την αποχή και το ΟΧΙ. Ό,τι μάθαμε για το δημοψήφισμα το μάθαμε από την τηλεόραση, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέρο Πέτροφσκι, που εκτελεί χρέη μέλους της εφορευτικής επιτροπής.

Από τις… μύγες στα ταξί

Η ατμόσφαιρα στο Κατλάνοβο δεν διέφερε από εκείνη στην υπόλοιπη επαρχία αλλά και στην ίδια την πόλη των Σκοπίων. Εξαίρεση, οι πόλεις και τα χωριά όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο, με επίκεντρο το Τέτοβο στα δυτικά. Εκεί οι αλβανόφωνοι έχουν σημάνει γενική κινητοποίηση για μαζική προσέλευση στην κάλπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μισθωθεί λεωφορεία, ακόμα και ταξί για να μεταφέρουν τους ψηφοφόρους.

Στις άλλες, τις μικτές ή τις θεωρούμενες «σλαβομακεδονικές περιοχές», τίποτα δεν προδίδει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία.

Στον «Δρόμο της Φιλίας», όπως μετονομάστηκε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ο αυτοκινητόδρομος «Μέγας Αλέξανδρος», επικρατεί ερημιά. Ελάχιστα αυτοκίνητα τον ανεβοκατεβαίνουν, συνθήματα και αφίσες στις διαφημιστικές πινακίδες δεν υπάρχουν και ηρεμία κυριαρχεί παντού.

Φωτογραφία Reuters

Στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων τον «τόνο» δίνουν, μέχρι στιγμής, τα δεκάδες ξένα τηλεοπτικά συνεργεία που έχουν καταφθάσει από τις προηγούμενες μέρες, ενδεικτικό της σημασίας που έχει για την διεθνή κοινότητα το σημερινό δημοψήφισμα.

Στην «αυτοψία» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίς το πρωί, στα χωριά κατά μήκος του «Δρόμου της Φιλίας», η ηρεμία και ο ελάχιστος κόσμος στον δρόμο κι έξω από τα εκλογικά τμήματα ήταν το κοινό χαρακτηριστικό. Στη Γευγελή, μισή ώρα μετά το άνοιγμα της κάλπης, μόνο κάποιοι πρωινοί ποδηλάτες και ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους και μόνο… μία αφίσα στον δρόμο προς το κέντρο ενημέρωνε για το δημοψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις