Οι γαλλικές δυνάμεις αναχαίτισαν και έκαναν εξονυχιστική νηοψία στο δεξαμενόπλοιο μήκους 244 μέτρων Pushpa ή Boracay, που έπλεε υπό σημαία Μπενίν, ανοιχτά του Σεν Ναζέρ στη Γαλλία. Το πλοίο βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, κατηγορούμενο ότι ανήκει στη ρωσική «σκιώδη αρμάδα», μέσω της οποίας η Μόσχα συνεχίζει να διαθέτει το πετρέλαιό της παρά το εμπάργκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του AFP, στρατιώτες ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο το Σάββατο (27.09.2025) για έλεγχο στα ανοιχτά της Γαλλίας, πριν βρεθούν στη γέφυρά του. Τη Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την επιχείρηση, δηλώνοντας ότι «η παρέμβαση της γαλλικής δικαιοσύνης ήταν πλήρως δικαιολογημένη από τα σοβαρά λάθη του πληρώματος».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βίντεο που δημοσίευσε το γαλλικό περιοδικό Paris Match δείχνει εναέριες λήψεις του πλοίου στον κόλπο του Σεν Ναζέρ, με κομάντο του γαλλικού ναυτικού στη γέφυρά του. Άλλα βίντεο δείχνουν Γάλλους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσχεσης.
Visualizza questo post su Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
NOELREPORTS
— Jörg Schlüter3 (@Schluter3Jorg) October 1, 2025
has seized the 244-meter tanker “Pushpa” (also known as “Boracay”) off Saint-Nazaire, suspected of belonging to shadow fleet. The ship, which departed Primorsk on September 20 with 115,000 tons of oil, is under investigation for maritime violations. pic.twitter.com/u5lbuZnFsV
Το δεξαμενόπλοιο φέρεται επίσης να χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα εκτόξευσης drones που πέταξαν πάνω από αρκετά αεροδρόμια στη Δανία, προκαλώντας ακόμη και το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης. Η σύμπτωση είναι χαρακτηριστική: μεταξύ 22 και 25 Σεπτεμβρίου το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά των δανικών ακτών.
Η εισαγγελία της Βρέστης έχει ανοίξει έρευνα για «άρνηση συμμόρφωσης» και «μη προσκόμιση αποδεικτικών για την εθνικότητα και τη σημαία του πλοίου». Το δεξαμενόπλοιο είχε αλλάξει σημαία πολλές φορές τα τελευταία χρόνια – Γκαμπόν, Νησιά Μάρσαλ, Μογγολία – σύμφωνα με τον ιστότοπο OpenSanctions.
Υποψίες κατά της Μόσχας
Αν και η προέλευση των drones παραμένει επίσημα άγνωστη, η Κοπεγχάγη δείχνει ήδη τη Ρωσία ως υπεύθυνη. Η Μόσχα κατηγορείται ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας στις αρχές Σεπτεμβρίου και της Εσθονίας λίγες ημέρες αργότερα.
Σύμφωνα με ανάλυση του ιστότοπου VesselFinder, το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από το ρωσικό λιμάνι του Πριμόρσκ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, στις 20 Σεπτεμβρίου με προορισμό το Βαντινάρ στην Ινδία.