Κόσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Η Βρετανία αρνείται να ανοίξει τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες

Η Βρετανία αρνείται να ανοίξει τα σύνορα σε όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλυτώσουν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα η Βρετανία υποσχέθηκε πως θα χαλαρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει για να δεχτεί περισσότερους Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι βιομετρικές επαληθεύσεις και (οι έλεγχοι) ασφαλείας είναι ουσιαστικής σημασίας (…) και θα παραμείνουν» εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Βρετανών», εξήγησε.

Η Βρετανία επικρίνεται για έλλειψη γενναιοδωρίας απέναντι στους Ουκρανούς που φεύγουν από τη χώρα τους. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να φέρουν στη χώρα στενούς συγγενείς τους που ζουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπό αυτήν την προϋπόθεση μπορούν να «βρουν καταφύγιο» στη Βρετανία περίπου 100.000 άνθρωποι.

Εάν οι συγγενείς «των Βρετανών» δεν πληρούν τα συνήθη κριτήρια (για να τους δοθεί βίζα) αλλά περάσουν τους ελέγχους ασφαλείας, «θα τους δώσουμε την άδεια να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε η Πατέλ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους Βρετανούς και «σε κάθε μόνιμο κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου» να φέρει στη χώρα τους στενούς συγγενείς του.

Σφοδρή κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, με αφορμή μια ανακοίνωση του υφυπουργού Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ. Ο τελευταίος, σε ανάρτησή του στο Twitter –η οποία στη συνέχεια κατέβηκε– ανέφερε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στη χώρα ως εποχιακοί εργάτες. Σήμερα η εφημερίδα Times δημοσίευσε μια γελοιογραφία στην οποία η υπουργός Εσωτερικών ρωτούσε μια οικογένεια Ουκρανών, σε ένα φλεγόμενο κτίριο, αν είναι «διατεθειμένη να μαζεύει φρούτα» σε αντάλλαγμα για τη διάσωσή της.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί μόνο στενούς συγγενείς των Ουκρανών μονίμων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε να αρθούν οι προϋποθέσεις για όλους τους Ουκρανούς που το επιθυμούν, «όπως το κάνουν οι άλλες χώρες».

Εκτιμάται ότι 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία και έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Πολωνία, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το σακίδιο έκτακτης ανάγκης αν ακουστούν σειρήνες στην Κύπρο – Οι οδηγίες προς τους πολίτες από το υπουργείο Εσωτερικών
«Δημιούργησε, προληπτικά, το δικό σου σακίδιο έκτακτης ανάγκης με βασικά προϊόντα, το οποίο θα μπορείς εύκολα να μεταφέρεις σε καταφύγιο, στο ενδεχόμενο που θα δοθούν σχετικές οδηγίες»  αναφέρει η ανακοίνωση
Σακίδιο έκτακτης ανάγκης
Το βασίλειό τους για ένα ιδιωτικό τζετ: Οι ζάμπλουτοι του πλανήτη πληρώνουν ακόμα και 350.000 δολάρια για να φύγουν από τον Κόλπο
Η Σαουδική Αραβία αποτελεί τη μόνη διέξοδο για όλους αυτούς οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στον Κόλπο και αναζητούν ένα ασφαλές πέρασμα από την περιοχή
ιδιωτικό τζετ
Δένδιας σε Χριστοδουλίδη: Η Ελλάδα θα δώσει όποια βοήθεια μπορεί στην Κύπρο
«Η Ελλάδα θέλει να δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεση της να παράσχει κατά το δυνατό, μέσα στα πλαίσια των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της, όποια βοήθεια μπορεί στην Κύπρο» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Κίνα: Τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο – Νόμιμο δικαίωμα της Τεχεράνης για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν και να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του πολέμου
Κατεστραμμένο αστυνομικό τμήμα στην Τεχεράνη από τους ισραηλινούς και αμερικανικούς βομβαρδισμούς