Κόσμος

Εκατοντάδες Χιλιανοί τυφλώθηκαν από τις επιθέσεις αστυνομικών στις διαδηλώσεις [Pics]

Δεκάδες Χιλιανοί, που καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί οφθαλμικούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των επεισοδίων με υπαιτιότητα των δυνάμεων ασφαλείας, έκαναν πορεία χθες, Πέμπτη, στους δρόμους της πρωτεύουσας και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, όπου αξίωσαν ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα να «αναλάβει την ευθύνη» που του αναλογεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του κοινωνικού αναβρασμού που διαρκεί από τη 18η Οκτωβρίου.

Η συντονίστρια της κινητοποίησης, Μάρτα Βαλδές Ρεκαμπάρεν, ο 17χρονος γιος της οποίας έχασε κατά μεγάλο ποσοστό την όρασή του στο αριστερό μάτι, όταν τον χτύπησε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια επεισοδίων τη 18η Οκτωβρίου, δεσμεύθηκε ότι οι συγκεντρώσεις μπροστά στο προεδρικό μέγαρο θα συνεχιστούν, ωσότου ο Πινιέρα «αναλάβει την ευθύνη για την καταστολή του λαού της Χιλής».

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην ατιμωρησία του 1973», πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στη χρονιά που ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοτσέτ ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Χιλή. «Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό στη Χιλή το 2019», επέμεινε.

xiliTraumatias xiliTraumatias

Επί πέντε εβδομάδες και πλέον, ειρηνικές διαδηλώσεις και βίαιες ταραχές καταγράφονται καθημερινά σε όλη τη Χιλή, με τους πολίτες να εκφράζουν την οργή τους για τους χαμηλούς μισθούς, το υψηλό κόστος ζωής, τις κοινωνικές ανισότητες που διαιωνίζονται.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 13.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί και 25.000 έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, λεηλασιών και εμπρησμών σε πολυκαταστήματα, σταθμούς του μετρό, ξενοδοχεία, εκκλησίες.

Σύμφωνα με τη Χιλιανή Οφθαλμολογική Εταιρεία, 221 άνθρωποι έχουν υποστεί πολύ σοβαρά οφθαλμικά τραύματα στις διαδηλώσεις, κυρίως εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία.

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα δεσμεύθηκε πρόσφατα ότι θα διενεργηθούν έρευνες για όλες τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δυνάμεων από πλευράς στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας.

Όμως τις τελευταίες ημέρες ο Πινιέρα σκληραίνει εκ νέου τον τόνο: καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας το βράδυ της Τρίτης, όταν καταγράφηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σχεδόν 100 περιστατικά λεηλασιών ή εμπρησμών εμπορικών καταστημάτων και συγκρούσεων διαδηλωτών με αστυνομικούς.

Χθες Πέμπτη, ο αρχηγός του κράτους έκρινε ότι η αστυνομία είναι αντιμέτωπη με έναν «ισχυρό και αδυσώπητο εχθρό, που δρα με επαγγελματικό σχεδιασμό και απεριόριστη μοχθηρία».

Προέτρεψε τους νεοσύλλεκτους σε αστυνομική σχολή που επισκέφθηκε να ενεργούν αποφασιστικά, χωρίς «δισταγμούς και ημίμετρα» όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με «κουκουλοφόρους, πλιατσικολόγους και βάνδαλους» και «όσους στήνουν οδοφράγματα ή παρακωλύουν την κυκλοφορία».

Ο Ραφαέλ Σαμπράνο, 23 ετών, αφηγείται πως υπέστη αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και κρανιακές κακώσεις όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση εναντίον του, σχεδόν εξ επαφής, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Απορρίπτει τον ισχυρισμό της δεξιάς κυβέρνησης ότι η βία οφείλεται στους εγκληματίες.

«Όντως βρισκόμαστε σε πόλεμο, με έναν ισχυρό εχθρό: τον πρόεδρο Πινιέρα και τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησής του», είπε. «Ποια ακριβώς ήταν η απειλή που αποτελούσα για την αστυνομία; Δεν είχα κανέναν τρόπο να βλάψω τους αστυνομικούς, μόνο λέξεις», πρόσθεσε ο νεαρός.

Οι ταραχές συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής: το πέσο Χιλής υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τη συναλλαγματική ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ να φθάνει τα 828,2:1.

Η αστυνομία της Χιλής δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή κινητοποίηση.

Φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πεντάωρες συνομιλίες στο Κρεμλίνο ανάμεσα σε Πούτιν και Γουίτκοφ, Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε «κανέναν συμβιβασμό» για τη διευθέτηση του πολέμου, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, εξαιτίας, όπως είπε, των διαφορών στο εδαφικό
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Yuri Ushakov στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, Steve Witkoff στο Κρεμλίνο
Συνελήφθη Αφγανός στο Τέξας που απείλησε να κατασκευάσει βόμβα και να σκοτώσει «άπιστους» σε live συζήτηση στο Tiktok
Ο 30χρονος Mohammad Dawood Alokozay είχε μια συζήτηση στο TikTok με τουλάχιστον δύο άλλους άνδρες, τους οποίους απείλησε να σκοτώσει, ενώ δηλώνοντας και υποστηρικτής των Ταλιμπάν
TikTok
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ απαγορεύει στον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιεί την μουσική της – «Μην με εμπλέκετε στην απάνθρωπη ατζέντα σας»
Στο βίντεο που έχει ανεβάσει ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιώντας την μουσική της τραγουδίστριας, φαίνονται στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης να καταδιώκουν ανθρώπους και να τους συλλαμβάνουν
Σαμπρίνα Κάρπεντερ
O Τραμπ χαρακτηρίζει «χάος» την κατάσταση για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία: «Είναι δύσκολο να επιλυθεί»
«Έχω επιλύσει οκτώ πολέμους. Αυτός θα είναι ο ένατος, και οι άνθρωποι μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία για να δουν αν μπορούμε να το λύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά
Ντόναλντ Τραμπ 5
Αισιόδοξος ο Ζελένσκι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά φοβάται απομάκρυνση των ΗΠΑ
Από το Δουβλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρετίζει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον, εκφράζοντας όμως τον φόβο ότι οι ΗΠΑ μπορεί να απομακρυνθούν από τη διαδικασία
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Πούτιν διαβεβαιώνει ότι το Ποκρόφσκ της Ουκρανίας βρίσκεται «στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων» - Διαψεύδει το γεγονός το Κίεβο
«Οι εισβολείς προσπάθησαν για άλλη μια φορά να τοποθετήσουν τη σημαία τους σε συνοικία της πόλης» ανέφερε το διοικητήριο των ουκρανικών δυνάμεων
Πούτιν