Κόσμος

Εκλογές στη Βολιβία: Η χώρα είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την επαλήθευση του αποτελέσματος

Οι αρχές της Βολιβίας είναι διατεθειμένες να οργανώσουν την επαλήθευση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η Μαρία Εουχένια Τσόκε, η επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribuno Supremo Electoral, TSE) της χώρας των Άνδεων.

Στην ψηφοφορία της Κυριακής, ο πρόεδρος Έβο Μοράλες εξασφάλισε την τέταρτη θητεία του στην εξουσία, κατά τα επίσημα τελικά αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα, καταγγέλλει νοθεία και έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία καταμέτρησης.

Ο ΟΑΚ, που προσκλήθηκε από την κυβέρνηση να στείλει το ταχύτερο ομάδα ειδικών για να επαληθεύσει τη διαδικασία και το αποτέλεσμά της, προέτρεψε ήδη τη Λα Πας να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο. Την ίδια εισήγηση έκαναν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Κολομβία.

«Ο ΟΑΚ, η ΕΕ και άλλοι διεθνείς και πολιτικοί οργανισμοί μπορούν να κάνουν έλεγχο. Είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε αυτό», τόνισε η Τσόκε σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους που αναμεταδίδονταν απευθείας μέσω Facebook αργά χθες βράδυ.

Σύμφωνα με το TSE, ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας αρχηγός του κράτους της Βολιβίας στην εξουσία από το 2006, επανεξελέγη την Κυριακή από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας το 47,08% των ψήφων ενώ ο κοντινότερος αντίπαλός του Κάρλος Μέσα, πρώην πρόεδρος, έλαβε 36,51%. Η διαφορά 10,56% σημαίνει πως δεν χρειάζεται να αναμετρηθεί με τον Μέσα, πρώην πρόεδρο, στον δεύτερο γύρο.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 88,31%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Ο Μοράλες ανακήρυξε πρακτικά τη νίκη του από την Πέμπτη, πριν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Μέσα αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα 14 σημεία του σχεδίου Τραμπ για το Ιράν: Πυρηνικός αφοπλισμός, ανοικτά τα Στενά του Ορμούζ και άρση κυρώσεων
Το σενάριο μιας γρήγορης και γενικής συμφωνίας που αποκαλύπτει το Channel 12 προκαλεί επιφυλάξεις στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ που φοβάται πως η Τεχεράνη δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις
Ντόναλντ Τραμπ 5
Οι ΗΠΑ περιμένουν την απάντηση του Ιράν για ειρηνευτική σύνοδο μέχρι την Πέμπτη – Οι επιφυλάξεις του Ισραήλ και το σχέδιο των 15 σημείων
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τερματισμό του πολέμου, ενώ η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει και το Τελ Αβίβ εκφράζει έντονες ανησυχίες για πιθανές παραχωρήσεις
Πύραυλοι του Ιράν
Ένοχος για βιασμό σερβιτόρας το 1972 ο Μπιλ Κόσμπι - Θα πληρώσει αποζημίωση 60 εκατομμυρίων δολαρίων
Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός είχε προσφέρει κρασί και ένα χάπι, το οποίο η πρώην σερβιτόρα πίστευε ότι ήταν ασπιρίνη, πριν χάσει τις αισθήσεις της και ξυπνήσει μετά από ώρες γυμνή
Μπιλ Κόσμπι