Κόσμος

Εκλογές στη Βραζιλία: Βέβαιος ο Λούλα για την νίκη παρά την «προειδοποιητική» δημοσκόπηση

Ο Λούλα αναγνωρίσει ότι ο αντίπαλός του, ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, αυξάνει το ποσοστό του, ωστόσο προσέθεσε πως είναι «σίγουρος» ότι θα κερδίσει την 30ή Οκτωβρίου στο δεύτερο γύρο.

«Η δημοσκόπηση αυτή απλά μας προειδοποιεί», είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρίο, την επομένη της δημοσίευσης των ευρημάτων έρευνας του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha, που τον θέλει να προηγείται ως προς τις προθέσεις ψήφου μεν, αλλά ταυτόχρονα τον Μπολσονάρο να κερδίζει μια μονάδα και να ανεβαίνει στο 45%, κάτι που υπονοεί ότι μπορεί να τον έχει ισοφαρίσει (στο 47%), με δεδομένο ότι το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Ωστόσο «είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές», είπε ο Λούλα. «Μου φαίνεται αδύνατο να διαγράψει τη διαφορά σε μια εβδομάδα, παρά τα τρελά πράγματα που κάνει και τα ψέματα που λέει».

Πολύ προτού αρχίσει καν η επίσημη προεκλογική εκστρατεία, ο Λούλα φερόταν σταθερά να οδεύει σε εκλογική νίκη. Τον Μάιο, είχε προβάδισμα 21 εκατοστιαίων μονάδων επί του Μπολσονάρο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Νταταφόλια.

Όμως η διαφορά του από τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς αποδείχθηκε πως ήταν πολύ μικρότερη στον πρώτο γύρο, τη 2η Οκτωβρίου. Δεν ξεπέρασε τις 5 μονάδες, καθώς ο Μπολσονάρο εξασφάλισε 43% των ψήφων.

Ένα δεκαήμερο πριν από τον καθοριστικό δεύτερο γύρο, οι αντίπαλοι προσπαθούν πλέον να πείσουν τους αναποφάσιστους (1%) και όσους λένε πως θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο (4%).

«Δίνουμε μάχη για την λεγόμενη ψήφο της αποχής, για (σ.σ. να αλλάξουμε αποψη) σε όσους λένε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, διότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ αμφίρροπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που καλούμαστε να πείσουμε είναι ολοένα πιο μικρός», είπε ο Λούλα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
Ο Συριακός στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο – Το σχέδιο για τη Σουέιντα και η πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα του διεξήγαγε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία, από όπου αποσύρθηκαν τα βαρέα όπλα
Άνθρωποι στέκονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο πυροβολείο τανκ, μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών, σουνιτικών φυλών Βεδουίνων και κυβερνητικών δυνάμεων, στην πόλη Σουέιντα της Συρίας