Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές στην Κροατία: Πρωτιά χωρίς αυτοδυναμία για το κεντροδεξιό κόμμα

Εκλογές στην Κροατία: Πρωτιά χωρίς αυτοδυναμία για το κεντροδεξιό κόμμα

Το κεντροδεξιό κόμμα «Δημοκρατική Ένωση» που βρίσκεται στην εξουσία από τον 2016, είναι πρώτο στις βουλευτικές εκλογές στην Κροατία χωρίς όμως αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα exit polls.

Συγκεκριμένα το κεντροδεξιό κόμμα στην Κροατία φέρεται να καταλαμβάνει 58 από τις 151 έδρες στη νέα βουλή, έναντι 44 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), 13 του ακροδεξιού Κινήματος για την Πατρίδα και 11 των Οικολόγων, στις σημερινές (17/04/2024) εκλογές.

Στις εκλογές του 2020, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) είχε εξασφαλίσει 66 έδρες. Στις πρώτες αναλύσεις, γίνεται λόγος για περίοδο πολιτικής αστάθειας στην οποία εισέρχεται η Κροατία, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιδιώκουν να συμμαχήσουν με δυνάμεις που έχουν διαφορετικές θέσεις σε αρκετά ζητήματα.

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα σκάνδαλα διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια ψαλίδισαν τα ποσοστά της HDZ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Μιάμιση ώρα πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής υπολογιζόταν σε 50,6% έναντι 34,4% την ίδια στιγμή στις εκλογές του 2020.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις