Δευτέρα, 26 Φεβ.
13oC Αθήνα

Εκλογές στην Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις «δίνουν» νικητή Ερντογάν και οι επενδυτές ανησυχούν

Εκλογές στην Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις «δίνουν» νικητή Ερντογάν και οι επενδυτές ανησυχούν
Φωτογραφία Reuters

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις «δίνουν» νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, υπάρχει ανησυχία στους επενδυτές για την οικονομική πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό ξεπερνώντας τα 20 δολάρια.

Δύο ημέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία, οικονομολόγοι και επενδυτές αναλύουν τη σοβαρή – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – πιθανότητα να επανεκλεγεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τιμόνι της χώρας. Γι’ αυτό και είναι έκδηλη η ανησυχία τους, ότι θα συνεχίσει τις ανορθόδοξες πρακτικές του, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του οικονομολόγου της εταιρείας DINAMIK INVESTMENT, Ενβέρ Ερκάν, τονίζει πως «εκτός από το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών, περισσότεροι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερα πλήγματα για τη λίρα στο μέλλον, επειδή και οι δύο οικονομικές πολιτικές που η Λαϊκή Συμμαχία του κ. Ερντογάν ή η Εθνική Συμμαχία του κ. Κιλιντσντάρογλου θα εφαρμόσουν πολλές προκλήσεις στον μετασχηματισμό της οικονομίας».

Ο Κιλιτσντάρογλου επιμένει στην οικονομία και ο Ερντογάν… την αγνοεί

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παίζει τα τελευταία χαρτιά του ενόψει του δευτέρου γύρου των εκλογών της Τουρκίας και προσπαθεί να προσελκύσει ψήφους πολιτών που βιώνουν την οικονομική κρίση, καθώς τάζει κούρεμα χρεών στους κατόχους δανείων και πιστωτικών καρτών.

«Από τα χρέη των πιστωτικών καρτών θα καταβληθεί μόνο το κεφάλαιο κι αυτό σε 36 μηνιαίες δόσεις. Το σύνολο των τόκων θα διαγραφεί», δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Από τη μεριά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αναφέρεται καν σε οικονομικά θέματα στις τελευταίες ομιλίες του και προβάλλει την πίστη του στον θεό. 

«Πιστεύω στο έθνος μας, πιστεύω στους πιστούς, ο Κύριός μου να μας αξιώσει να δούμε πολλές κατακτήσεις. Είθε να μας επιτρέψει να κάνουμε από τώρα ένα βήμα προς αυτές τις κατακτήσεις», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε λέγοντας ότι «την Κυριακή με μεγάλο κρότο θα ανατινάξετε τις κάλπες!».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις