Κόσμος

Εκρηκτική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά από την παραίτηση του Χαρίρι

Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε σήμερα (11.11.2017) πως οτιδήποτε έχει πει ή μπορεί να πει ο πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι «δεν αντανακλά την πραγματικότητα». Ο ίδιος τόνισε ότι μυστήριο καλύπτει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Χαρίρι από την περασμένη εβδομάδα που παραιτήθηκε ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου ζήτησε σήμερα (11.11.2017) από τη Σαουδική Αραβία να διευκρινίσει τους λόγους που εμποδίζουν τον πρωθυπουργό Σαάντ αλ-Χαρίρι να επιστρέψει στη Βηρυτό, ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου.

Χεζμπολάχ: Η Σαουδική Αραβία κήρυξε πόλεμο στο Λίβανο – Απήγαγαν τον Χαρίρι

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε πως «ο Λίβανος δεν δέχεται ο πρωθυπουργός του να βρίσκεται σε μια κατάσταση που αντιβαίνει στις διεθνείς συνθήκες και στους καθιερωμένους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ κρατών». 

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν αναφέρει σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πως κάθε τοποθέτηση ή κίνηση του Χαρίρι «είναι αποτέλεσμα της ύποπτης και μυστηριώδους κατάστασης που βιώνει στο βασίλειο».

Λίβανος: “Η Σαουδική Αραβία έχει απαγάγει τον Χαρίρι”

Οι λιβανικές αρχές πιστεύουν πως ο Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία, απ’ όπου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή του, έχουν δηλώσει δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της λιβανικής κυβέρνησης, ένας ανώτερος πολιτικός που πρόσκειται στον Χαρίρι και μια τέταρτη πηγή.

Η επαφή με τον Μακρόν

Από το γραφείο του Αούν έγινε επίσης γνωστό πως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε σήμερα στον λιβανέζο πρόεδρο για να συζητήσει μαζί του τις εξελίξεις μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση που ανακοίνωσε ο Χαρίρι την περασμένη εβδομάδα ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία.

Λίβανος: «Χάος» στην χώρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Χαρίρι

Ο Μακρόν, ο οποίος πραγματοποίησε την Πέμπτη μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Ριάντ, υπογράμμισε την προσήλωση της Γαλλίας στην υποστήριξη του Λιβάνου, της ενότητας και της κυριαρχίας του, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αούν.

Εξάλλου στο Κάιρο έγινε γνωστό από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι έστειλε σήμερα τον υπουργό του επί των Εξωτερικών για συνομιλίες σε αραβικές χώρες σχετικά με την περιφερειακή κρίση που έχει προκαλέσει η παραίτηση του Χαρίρι.

Η ξαφνική παραίτηση

Η παραίτηση του Χαρίρι έχει βυθίσει τον Λίβανο σε κρίση, σπρώχνοντας αυτή τη μικρή αραβική χώρα στην πρώτη γραμμή της αντιπαλότητας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν και αυξάνοντας τις περιφερειακές εντάσεις.

Ο Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδίως στις 4 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία και δεν έχει επιστρέψει από τότε στον Λίβανο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η μάχη των Ισραηλινών στρατιωτών με τα «φαντάσματα» του πολέμου στη Γάζα: 60 αυτοκτονίες τις τελευταίες εβδομάδες
Έκθεση του ισραηλινού στρατού τον φετινό Ιούλιο έχει καταγράψει 9.000 αιτήσεις για αναγνώριση «ψυχικών διαταραχών» που απευθύνονται προς τις στρατιωτικές υγειονομικές αρχές μετά την 7η Οκτωβρίου
Ισραηλινοί στρατιώτες
Τάκου Γιαμαμότο: Ο «αόρατος σύζυγος» της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι που της μαγειρεύει και πήρε το επίθετό της
Πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα αλλά στην περίπτωση της νέας νέας πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι,...
Τάκου Γιαμαμότο, ο σύζυγος της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι