Κόσμος

“Έλα να φέρουμε κοντά τις χώρες μας”

Ο Ινδός Κάιλας Σατιάρτι, που μοιράζεται το Νόμπελ Ειρήνης με την Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, κάλεσε την 17χρονη να εργαστει μαζί του για την ειρήνη ανάμεσα στις χώρες τους, οι οποίες έχουν αντιπαρατεθεί μεταξύ τους σε τρεις πολέμους.

“Την προσκαλώ να ενώσουμε τα χέρια στο νέο αγώνα για την ειρήνη στην υποήπειρό μας”, δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV ο υποστηρικτής των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο Σατιάρτι επαίνεσε την επιλογή της νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ να βραβεύσει έναν ινδουιστή και μια μουσουλμάνα, έναν Ινδό και μια Πακιστανή οι οποίοι συμμετέχουν σ’ έναν κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και εναντίον του εξτρεμισμού.

“Οι δυο μας πρέπει να δουλέψουμε μαζί, χέρι με χέρι”, λέει. “Θα την προσκαλέσω οπωσδήποτε. Την γνωρίζω προσωπικά, έτσι θα της τηλεφωνήσω και θα της πω, ‘Έλα, ας ενώσουμε τα χέρια'”.

Η Γιουσαφζάι και ο Σατιάρτι επελέγησαν για τον αγώνα τους εναντίον της καταπίεσης των παιδιών και των νέων ανθρώπων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ.

Το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK TV μετέδωσε πως η Γιουσαφζάι ενημερώθηκε ότι κέρδισε το βραβείο, αλλά αποφάσισε να μην κάνει άμεσα κάποιο σχόλιο γιατί βρισκόταν στο σχολείο της.

“Καμάρι του έθνους”, “παράδειγμα για τη νεολαία”, “απόδειξη ότι το Πακιστάν δεν είναι τρομοκρατικό”, είναι μερικά από τα σχόλια που έγιναν στο Πακιστάν όταν ανακοινώθηκε η βράβευση της Μαλάλα Γιουσαφζάι, γύρω από την οποία ωστόσο δεν επικρατεί ομοφωνία στη χώρα της.

Η βράβευσή της δεν έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στους δρόμους, αλλά με μια σειρά δηλώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν εγκωμιαστικές.

Μόλις ανακοινώθηκε το βραβείο, ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ έστειλε ένα sms στην Μαλάλα, η οποία ζει στη Βρετανία, για να την “συγχαρεί”.

“Γεμίζει υπερηφάνεια το Πακιστάν και τους Πακιστανούς” με την “πρωτοφανή και ασύγκριτη επιτυχία της”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του. Σύμφωνα με τον ίδιο, “τα αγόρια και τα κορίτσια ολόκληρου του κόσμου θα πρέπει να παραδειγματισθούν από τη μάχη της και τη στράτευσή της”.

Το ίδιο συναίσθημα υπερηφάνειας εκφράσθηκε από οικείους της Μαλάλα στο Σουάτ, την κοιλάδα όπου κατοικούσε το κορίτσι μέχρι που οι Ταλιμπάν επιχείρησαν να το σκοτώσουν πριν από σχεδόν ακριβώς δύο χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου 2012, με αποτέλεσμα να αυτοεξοριστεί στη Βρετανία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερωθούν 10 Ισραηλινοί όμηροι – «Δύσκολες οι συζητήσεις για εκεχειρία λόγω αδιαλλαξίας»
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προώθηση συμφωνίας» με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων
Διαδηλωτές κρατούν φωτοβολίδα καπνού, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα