Κόσμος

Εμπλοκή στην εκλογή καγκελάριου στη Γερμανία – Δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία ο Φρίντριχ Μερτς

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για να βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στην εκλογή του νέου καγκελάριου στη Γερμανία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ο Φρίντριχ Μερτς δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία για να εκλεγεί ως ο 10ος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Υπέρ του υποψήφιου καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς ψήφισαν 310 (ο συνασπισμός CDU/CSU-SPD διαθέτει 328 βουλευτές), κατά 307, ενώ υπήρξαν 3 αποχές και μία άκυρη ψήφος. Από την διαδικασία απουσίαζαν εννέα βουλευτές.

Για την εκλογή του νέου καγκελάριου απαιτούνται οι ψήφοι 316 από τους 630 ομοσπονδιακούς βουλευτές. Η εκτίμηση ήταν ότι θα κατάφερνε να αποσπάσει την αναγκαία πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συγκεντρώνουν συνολικά 628 βουλευτές. Όμως, κάποιοι αποφάσισαν αλλιώς. 

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα 

Μετά την αποτυχία του Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί καγκελάριος κατά την πρώτη ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, η Bundestag έχει τώρα 14 ημέρες προκειμένου να πραγματοποιήσει νέα ψηφοφορία, στην προσπάθεια ο υποψήφιος να συγκεντρώσει το 50% +1 του συνόλου των μελών της. Εάν εξακολουθεί να μην επιτυγχάνεται πλειοψηφία, σε έναν τρίτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
9
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS