Τρίτη, 7 Μαΐ
23oC Αθήνα

Εμβόλια κορονοϊού: «Άγνωστο» πότε θα φτάσουν στην Αφρική οι δεύτερες δόσεις

Εμβόλια κορονοϊού: «Άγνωστο» πότε θα φτάσουν στην Αφρική οι δεύτερες δόσεις
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Πολλοί πολίτες στην Αφρική που έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν γνωρίζουν πότε θα λάβουν τη δεύτερη διότι οι παραδόσεις καθυστερούν. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη (15/4) ο επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (Africa CDC), Τζον Νκενγκασόνγκ. 

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα έρθουν οι δεύτερες δόσεις και αυτό δεν είναι καλό για το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Αφρικανικών των CDC, σε δημοσιογράφους. 

Σημειώνεται ότι η Αφρική υστερεί έναντι των περισσότερων άλλων περιοχών στους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, καθώς στην ήπειρο του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχουν χορηγηθεί κάτι λιγότερο από 14 εκατ. δόσεις, σύμφωνα με το Africa CDC. Η Γκάνα, για παράδειγμα, έχει χορηγήσει περίπου 742.000 δόσεις από τις 815.000 που έχει λάβει έως τώρα και τα σκευάσματα αναμένεται να εξαντληθούν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

«Ακόμα κι αν η Γκάνα είχε τα χρήματα, δεν θα γνώριζαν πού να πάνε για να κάνουν το εμβόλιο, αυτή είναι η πρόκληση», δήλωσε των Αφρικανικών CDC.

Έως τώρα, η πλειονότητα των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στις αφρικανικές χώρες έχει ήδη διανεμηθεί μέσω του μηχανισμού COVAX, που τελεί υπό τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος του COVAX είναι η διανομή 600 εκατ. δόσεων σε περίπου 40 αφρικανικές χώρες φέτος, αρκετές για να εμβολιαστεί το 20% των πληθυσμών τους.

Η πλειονότητα αυτών των δόσεων είναι εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάστηκαν από το Serum Insitute της Ινδίας. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η Ινδία ανέστειλε τις εξαγωγές της για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα για την εμβολιαστική εκστρατεία στην Αφρική.

«Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση ως ήπειρος», πρόσθεσε ο Νκενγκασόνγκ. «Η πρόσβαση σε εμβόλια είναι περιορισμένη για εμάς». Ο ίδιος είπε πως ελπίζει ότι η Ινδία, όπου τα νέα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 200.000 ημερησίως, θα άρει τον περιορισμό της το συντομότερο δυνατόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις