Κόσμος

“Ενθαρρυντικές ενδείξεις” για την ευρωζώνη βλέπει ο Ντράγκι – Λιγότερο αισιόδοξος ο Βάιντμαν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε συνέντευξή του πως υπάρχουν "πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις" στην Ευρωζώνη, την ώρα που ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσμπανκ υιοθετούσε ένα σαφώς λιγότερο αισιόδοξο τόνο.

“Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις”, δηλώνει ο Ντράγκι στο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού “Ντερ Σπιγκελ” που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξής του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κυρίως στη Γερμανία, “υπάρχει αυτός ο ιδιότροπος φόβος μήπως τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, κάθε φορά άκουγε κανείς, ‘Θεέ μου, αυτός ο Ιταλός καταστρέφει τη Γερμανία'”, συνέχισε σχετικά με την πολιτική κατά της κρίσης που ασκήθηκε από την ΕΚΤ. Όμως στο τέλος του 2013 “ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, οι αβεβαιότητες υποχώρησαν”, διαπιστώνει.

Λιγότερο αισιόδοξος ο Βάιντμαν

Ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσμπανκ, ο Γενς Βάιντμαν, άμεσος στόχος αυτής της κριτικής, υιοθέτησε ένα σαφώς λιγότερο αισιόδοξο τόνο σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, εκτιμώντας πως η κρίση θα μπορούσε “να αναζωπυρωθεί” το 2014.

“Βεβαίως αυτή τη στιγμή οι αγορές έχουν ησυχάσει”, δήλωσε ο Βάιντμαν προς την εφημερίδα “Μπιλντ”, “όμως αυτή η ηρεμία μπορεί να είναι απατηλή”.

“Πρέπει καθένας να έχει συνείδηση της ευθύνης του”, συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης καλώντας, όπως κάνει συχνά, τις ευρωπαϊκές χώρες να μην χαλαρώσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους. Η έκκληση ισχύει και για τη Γερμανία, διευκρίνισε, η οποία πρέπει “να συνεχίσει να εξοπλίζεται για το μέλλον”.

Ερωτηθείς για το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, ο Βάιντμαν δήλωσε πως θα πρέπει “να προσέξουμε να τα ανεβάσουμε εγκαίρως” και υπενθύμισε “τους κινδύνους και τις παρενέργειες” από τα χαμηλά επιτόκια.

Ο Ντάγκι από την πλευρά του δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για δράση στα επιτόκια αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε στο Σπίγκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάιντμαν: Κούρεμα; Ξεχάστε το!

Η πρόταση του Ντράγκι για τις προβληματικές τράπεζες της ευρωζώνης

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο αποτυπώνει για πρώτη φορά μέλη φυλής που ζουν στον Αμαζόνιο: «Σκεφτόμουν από που θα έρθει το βέλος» λέει περιβαλλοντολόγος
Αν και στην αρχή οι πολεμιστές φαίνονταν ανήσυχοι στη συνέχεια ξεκίνησαν να διασκεδάζουν την παρουσία των επιστημόνων με την «περίεργη» όψη
Φυλή Αμαζονίου
5
Και όμως! Ο Τραμπ παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης από την Ματσάδο: «Υπέροχη χειρονομία αμοιβαίου σεβασμού»
Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ έχει ξεκαθαρίσει πως το Νόμπελ Ειρήνης δεν δωρίζεται ούτε μεταβιβάζεται - Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ και η φωτογραφία του με την Μαρία Κορίνα Ματσάδο
Ντόναλντ Τραμπ / Μαρία Κορίνα Ματσάδο
37