Κόσμος

Επιστρέφει το γάντι στον Ερντογάν ο Λαβρόφ: Η Τουρκία αθέτησε τις δεσμεύσεις της στο Ιντλίμπ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ στη Συρία.

Η Άγκυρα δεν τήρησε μερικές σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχε κάνει με την Μόσχα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην εφημερίδα Rossiskaya gazeta.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ είπε συγκεκριμένα ότι η Τουρκία «πρώτον δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ αλ Νούσρα» η οποία μετεξελίχθηκε σε «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ». «Η δεύτερη πλευρά – συνέχισε ο Λαβρόφ- η οποία σχετίζεται με τους κινδύνους και τις απειλές που προέρχονται από την ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, συνίσταται στο ότι εκατοντάδες μαχητές από εκεί και από την «αλ Νούσρα» και από την «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ», έχουν πάει στην Λιβύη για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες σ αυτή την χώρα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι «λαμβάνοντας υπ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η Ρωσία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αυτό μόνη της, αλλά μπορεί να τηρήσει άνευ όρων και ευσυνείδητα πλήρως τις συμφωνίες που υπάρχουν για το Ιντλίμπ. Για αυτό μιλάμε με τους Τούρκους εταίρους μας».

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι οι τρομοκράτες στο Ιντλίμπ δεν σταματούν τις προκλητικές τους ενέργειες, βάλλοντας συστηματικά κατά της βάσης Χμεϊμίμ αλλά και εναντίον συριακών θέσεων και μη στρατιωτικών θέσεων εκτός της ζώνης του Ιντλίμπ.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως μια από τις αιτίες της κατάστασης αυτής το ότι εντός της ζώνης του Ιντλίμπ δεν έχει δημιουργηθεί αποστρατικοποιημένη ζώνη: «Αυτό το υπενθυμίσαμε στους Τούρκους εταίρους μας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την τήρηση όλων των σημείων εκείνων των αποφάσεων που έλαβαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι έρχονται πληροφορίες που λένε ότι τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην ζώνη του Ιντλίμπ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού Γενικού Επιτελείου τα τουρκικά στρατεύματα προωθήθηκαν σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, χωρίς να προειδοποιήσουν γι αυτές τις μετακινήσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορέσαμε ένα ενημερώσουμε τον συριακό στρατό. Υπήρξαν πλήγματα – είπε ο Λαβρόφ – και η τουρκική πλευρά απειλεί ότι θα ανταπαντήσει» και προσέθεσε ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό» απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των συμφωνιών για το Ιντλίμπ που υπογράφηκαν το 2018 και 2019 στο Σότσι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες που είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Τρεις Μαροκινοί, ένας Αιγύπτιος και ένας Σύριος σκόπευαν να ρίξουν ένα όχημα σε πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Dingolfing-Landau με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους
Γερμανοί αστυνομικοί
Ένας Ισραηλινός ανάμεσα στους 12 νεκρούς του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - «Είχαμε προειδοποιήσει την Αυστραλία για αντισημιτισμό» λέει ο Νετανιάχου
«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο, οι προσευχές μας είναι με τα θύματα της φρικιαστικής επίθεσης, με την εβραϊκή κοινότητα, αλλά και με τον λαό της Αυστραλίας», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης εργάζεται στον τόπο ενός περιστατικού πυροβολισμού στην παραλία Bondi Beach, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Μουσουλμάνος φοιτητής από το Πακιστάν ο ένας δράστης του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - Η στιγμή που Αυστραλός πολίτης τον αφοπλίζει
O 24χρονος Ναβίτ Άκραμ είναι από τη Λαχόρη του Πακιστάν, μουσουλμάνος και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Central Queensland στο Σίδνεϊ, στο Πανεπιστήμιο Hamdard στο Ισλαμαμπάντ και στο Ινστιτούτο Al Murad
Η αστυνομία αποκλείει μια περιοχή στην παραλία Bondi μετά από αναφορά για πυροβολισμούς στο Σίδνεϊ
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
40