Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ερντογάν: Αρχίζουμε επιχειρήσεις στη Συρία ακόμη και σήμερα ή αύριο

Ερντογάν - Συρία

«Κάναμε τις προετοιμασίες μας, κάναμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες για τη Συρία», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, όπου η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμη εγκαθιδρύσει μια σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη».

«Κάναμε τις προετοιμασίες μας, κάναμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε δε πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές και χερσαίες ενέργειες στη Συρία και πως αυτές μπορεί να αρχίσουν «ακόμη και σήμερα ή αύριο».

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη μεθόριο με τη Συρία από κοινού με την Τουρκία, όμως η Άγκυρα έχει δηλώσει πως δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο και έχει επανειλημμένα απειλήσει να πραγματοποιήσει εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν θεωρεί ότι οι προσπάθειές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία θα αποδώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμεί και είναι έτοιμη να αναλάβει η ίδια δράση.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν την υπό την ηγεσία της YPG δύναμη που νίκησε τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ότι κινούνται υπερβολικά αργά για τη δημιουργία της ζώνης. Οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης για το πόσο βαθιά μέσα στη Συρία θα πρέπει να εκτείνεται και ποιος θα πρέπει να την ελέγχει.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε αργότερα στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη πως η Τουρκία θα θέσει τέλος στη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» αν η Ουάσινγκτον χρονοτριβήσει στο θέμα, ανέφερε το υπουργείο του οποίου προΐσταται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις