Κόσμος

Ερντογάν: Με «ασπίδα» τους πρόσφυγες επιχειρεί να «καθαρίσει» τα σύνορά του

Αν δημιουργηθεί η ζώνη ασφαλείας μπορούμε να εγκαταστήσουμε από 2 ως 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, επανέλαβε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ότι 2 με 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ή την Ευρώπη θα μπορέσουν να επανεγκατασταθούν στη Συρία, αν οριστικοποιηθεί η «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα επιθυμεί να δημιουργήσει στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Μπορούμε να εγκαταστήσουμε, ανάλογα με το βάθος της ζώνης ασφαλείας, 2 με 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία ή την Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη ανατολικά του Ευφράτη, η οποία θα διαχωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από μια κουρδική πολιτοφυλακή, την οποία μεν στηρίζει η Ουάσινγκτον αλλά η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ένας από τους στόχους αυτής «της ζώνης ασφαλείας» για την Άγκυρα και προσωπικά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να μπορέσει να στείλει εκεί ένα μέρος των περισσότερων από 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Αν και τα τουρκικά και τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν πραγματοποιήσει μια πρώτη κοινή περιπολία στη βορειοανατολική Συρία, το ακριβές περίγραμμα της μελλοντικής ζώνης ασφαλείας δεν είναι σαφές.

Στη διάρκεια συνόδου κορυφής για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Άγκυρα και στην οποία συμμετείχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί, ο Ερντογάν επεσήμανε για πρώτη φορά ότι 2 εκατομμύρια πρόσφυγες ενδέχεται να εγκατασταθούν εκεί. Είχε προσθέσει ωστόσο ότι ο αριθμός τους θα μπορέσει να ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια, αν η ζώνη ασφαλείας επεκταθεί ως την Ντέιρ αλ Ζορ και τη Ράκα, πιο νότια στη Συρία.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε σήμερα την προειδοποίησή του προς την Ουάσινγκτον ότι αν η ζώνη ασφαλείας δεν δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Άγκυρα θα θέσει σε εφαρμογή «τα δικά της επιχειρησιακά σχέδια».

Επιπλέον ο Ερντογάν επιχείρησε να «βάλει στο παιχνίδι» και την Ευρώπη, λέγοντας πως η Τουρκία περιμένει υποστήριξη και όχι λόγια από τις Βρυξέλλες σχετικά με το Ιντλίμπ και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.

Άλλωστε ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι το προσφυγικό «καίει» την Ευρώπη και παίζει άριστα αυτό το «χαρτί», για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι το πυραυλικό σύστημα Patriot που στέλνει η Ελλάδα στην Κάρπαθο
Πρόκειται για το σημαντικότερο αμυντικό πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού - Μια συστοιχία Patriot είναι ιδιαίτερα ακριβή, με την πλήρη εγκατάσταση των εκτοξευτών, των ραντάρ και των πυραύλων αναχαίτισης να κοστίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια
FILE - A Patriot missile mobile launcher is displayed outside the Fort Sill Army Post near Lawton, Okla., on March 21, 2023. (AP Photo/Sean Murphy, File)
Μπιλ Κλίντον για Επστάιν: «Πίστευα ότι τα κορίτσια στο αεροπλάνο του ήταν αεροσυνοδοί»
Το όνομα του 79χρονου Μπιλ Κλίντον και φωτογραφίες του εμφανίζονται επανειλημμένα σε ντοκουμέντα που σχετίζονται με τις έρευνες αναφορικά με τις εγκληματικές δραστηριότητες του Τζέφρι Επστάιν, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι
Ο Μπιλ Κλίντον
Ο Τραμπ «δείχνει τα δόντια» του: «Έχουμε απεριόριστο απόθεμα πυρομαχικών, οι πόλεμοι μπορούν να κρατήσουν για πάντα»
Κατηγόρησε τον «κοιμισμένο» Τζο Μπάιντεν πως ξόδεψε χρόνο και χρήματα για να βοηθήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρίζοντάς του υπερσύγχρονο εξοπλισμό
Ντόναλντ Τραμπ
Πολεμικό ντόμινο στη Μέση Ανατολή: Η Ελλάδα στέλνει συστοιχία Patriot στην Κάρπαθο, νέος συναγερμός στην Κύπρο, εκρήξεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ – «Ο πόλεμος δεν θα είναι ατελείωτος» λέει ο Νετανιάχου
Για πόλεμο 4 με 5 εβδομάδων έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ - Δείτε live όλες τις εξελίξεις
Επίθεση στην Τεχεράνη
Στο «κόκκινο» η Κύπρος- Αναφορές για αναχαιτήσεις drones ανοικτά της Λεμεσού μετά τα μεσάνυχτα
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση ωστόσο τις τελευταίες ώρες πολλοί χρήστες στα social media κάνουν λόγο για εκρήξεις που ακούγονται από διαφορετικές κατευθύνσεις
Το drone που καταγράφηκε πάνω από τη Λεμεσό
5