Κόσμος

Μακρόν: «Μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει για τα εδάφη της στις διαπραγματεύσεις – Συνεχίζεται ο αγώνας για την ειρήνη»

Για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων μίλησε ο στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Υψηλής συμβολικής αξίας αλλά και ουσίας ήταν οι συνομιλίες που πραγματοποίησαν σήμερα (01.12.2025) στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του.

Ο Εμάνουελ Μακρόν έστειλε ξεκάθαρο «μήνυμα» για την στάση που θα κρατήσει η χώρα του στις διπλωματικές και πολιτικές «μάχες» λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο «αγώνας για την ειρήνη στην Ουκρανία συνεχίζεται»

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει για τα εδάφη της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα σημάδι τερματισμού της επιθετικότητας.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι συνομιλίες με τον Μακρόν επικεντρώθηκαν στο πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος, προσθέτοντας ότι «η ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι πράγματι διαρκής».

 

«Ο πόλεμος πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο δυνατόν. Πολλά εξαρτώνται τώρα από τη συμμετοχή κάθε ηγέτη. Θα μιλήσουμε επίσης και με άλλους ηγέτες σήμερα», ανέφερε ο Ζελέσνκι μέσω ανάρτησης του στo Χ (πρώην Twitter).

Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Μακρόν είχαν αργότερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ αλλά και τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ούμεροφ, σχετικά με τα αποτελέσματα των συζητήσεων στη Φλόριντα.

Μάλιστα, ο Ουμέροφ ανέφερε σε ανάρτηση στα social media ότι οι συζητήσεις σχετικά για το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που διεξάγονται από χθες Κυριακή στη Φλόριντα με την ουκρανική πλευρά, έχουν οδηγήσει σε «σημαντική πρόοδο», αλλά ορισμένα ζητήματα απαιτούν «προσαρμογές».

«Κατά τη διάρκεια δύο πολύ παραγωγικών ημερών στις ΗΠΑ, (…) πετύχαμε σημαντική πρόοδο, αν και ορισμένα σημεία εξακολουθούν να απαιτούν περαιτέρω προσαρμογές», είπε ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών, προσθέτοντας ότι εκείνος και η αμερικανική πλευρά συμφώνησαν να διατηρούν «συνεχή» επαφή.

Στο πλαίσιο της διπλωματικής κινητικότητας, ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, το απόγευμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες γύρω από το αμερικανικό σχέδιο με, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε συνάντηση σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

O Στιβ Γουίτκοφ, o απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, θα αναχωρήσει σήμερα Δευτέρα (01.12.2025), για τη Μόσχα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σε σχέση με το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ αναμένεται αύριο Τρίτη να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη στην Ιαπωνία 28χρονο μέλος ρωσικής ομάδας χάκερ - Η «Qilin» εκβίασε σχεδόν 4.000 εταιρείες παγκοσμίως, 150 στη Γερμανία
Ο 28χρονος Ρώσος είναι ύποπτος ότι εργάζεται για την ομάδα Qilin και συνελήφθη στην Ιαπωνία βάσει διεθνούς εντάλματος μετά από έρευνα στη Γερμανία
Χάκερ
Η Κρίστα Πάικ επέζησε και μιλά μετά από την αποτυχημένη θανατηφόρα ένεση – Το θρίλερ για το εάν θα γίνει νέα προσπάθεια θανάτωσης
Της χορηγήθηκαν δύο δόσεις πεντοβαρβιτάλης, αλλά συνέχισε να αναπνέει - Παραμένει στο νοσοκομείο μετά την αποτυχημένη εκτέλεση που προκάλεσε έρευνα στο Τενεσί
Christa Pike
Προκλητική η Χαμάς: Πανηγυρίζει 3 χρόνια μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου με βίντεο του Σινουάρ πριν σκοτωθεί – «Εξαιρετικό επίτευγμα»
Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα αμοντάριστο υλικό από την περιοχή Τελ αλ-Σουλτάν, στη Ράφα τον Οκτώβριο του 2024 - Η επίθεση της Χαμάς επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ, λέει το Ιράν
Μαχητές της Χαμάς
Παγκόσμιος συναγερμός για πιθανή εξάπλωση της πανώλης: Πληροφορίες για δεύτερο θάνατο – 4 χώρες βάζουν μπλόκο στα σύνορα μετά τον θάνατο της 28χρονης
Δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας για την πανώλη, λέει η Ρωσία και καταγγέλλει fake news - ΠΟΥ, ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από τη Ρωσία «ταχεία και διαφανή» πληροφόρηση
Κόσμος στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας 15