Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ένοπλος έσπειρε τον τρόμο στο Στρασβούργο! Νεκροί και τραυματίες

Ένοπλος έσπειρε τον τρόμο στο Στρασβούργο! Νεκροί και τραυματίες
Φωτογραφία Reuters

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην έπεσαν στην πλατεία Κλεμπέρ, στην παλιά πόλη, κοντά στην χριστουγεννιάτικη αγορά.
Παγιδευμένος σε σπίτι ο δράστης, ανταλλάσσει πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς.
Στις “λίστες παρακολούθησης” 29χρονος, λένε οι τοπικές αρχές.
Για 4 νεκρούς κάνει λόγο το Reuters, σε κρίσιμη κατάσταση πολλοί τραυματίες.
Ενημερώνεται συνεχώς ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ζωντανή εικόνα από το σημείο.

Η γαλλική αστυνομία έχει εντοπίσει και παγιδεύσει τον δράστη της επίθεσης η οποία διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου και άνδρες της ανταλλάσσουν πυρά μαζί του, δήλωσε πριν από λίγο πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο δράστης φέρεται να είναι ένας 29χρονος με ποινικό μητρώο, ιδίως για κλοπές, ενώ όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όπως είπε ακόμη, πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών της επίθεσης στην αγορά αυξήθηκε σε τουλάχιστον 4 νεκρούς, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πριν τραπεί σε φυγή, ο δράστης τραυματίστηκε από τα πυρά περιπόλου του στρατού που εκτελεί την αποστολή Sentinelle.

Όπως αναφέρει το Sputnik, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του δράστη, βρέθηκε μεγάλος αριθμός χειροβομβίδων.

Ο εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο, όπως και ο Γάλλος εισαγγελέας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. “Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ. Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο, τους οποίους καταδικάζω απόλυτα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Στρασβούργο είναι εξ ορισμού η πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ειρήνης και της δημοκρατίας. Των αξιών που υπερασπιζόμαστε πάντα. Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας», καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η παρακάτω ανάρτηση είναι ενός ανταποκριτή που… εγκλωβίστηκε σε ένα εστιατόριο με συνάδελφό του.

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Α. Βικέτος.

Σε σχετικές αναρτήσεις προχώρησαν και Έλληνες ευρωβουλευτές.

Εικόνες από το σημείο

https://twitter.com/LPLdirect/status/1072575273529430020

Το παρακάτω βίντεο κάνει τον γύρο του Twitter, και σύμφωνα με τον χρήστη πρόκειται για τη στιγμή των πυροβολισμών. Ωστόσο, η γνησιότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στρασβούργο: Συγκλονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες

Για “πολλούς πυροβολισμούς” σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. “Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλείστηκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα”, είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του “αρχικά δεν είδα τίποτα”, είπε. “Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες”, είπε ο μάρτυρας.

“Όχι πάλι στην Ευρώπη”

Το χτύπημα στο Στρασβούργο ξύπνησε μνήμες ανάλογων περιστατικών του παρελθόντος και μάλιστα πάλι την περίοδο των Χριστουγέννων.

Χαρακτηριστικός ο τίτλος της βρετανικής: εφημερίδας Metro:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις