Κόσμος

Ευγνώμων στην Ελλάδα ο Σολτς για την βοήθεια στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσέφερε στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, ενώ τόνισε ότι η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναδεικνύει πολύ έντονα ότι «σε καταστροφές όπως αυτή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Ο κ. Σολτς δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο, όπως είπε, τόνισε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο την Τουρκία. Σωστικά και τεχνικά συνεργεία βρίσκονται ήδη στα σημεία ή κατευθύνονται προς τις πληγείσες περιοχές, ανέφερε. Ο καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Συρίας, «καθώς εκεί είναι μεγάλη η ανάγκη». Τώρα, επισήμανε, αποδεικνύεται η ζωτική σημασία της διασυνοριακής πρόσβασης για την οποία επέμενε εδώ και χρόνια η Γερμανία.

Αναφερόμενος στο «κύμα συμπόνιας και διάθεσης για βοήθεια» που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες στη γερμανική κοινωνία, ο κ. Σολτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους πολίτες. «Εδώ φαίνεται και η στενή σχέση της κοινωνίας μας με τους πολίτες οι οποίοι έχουν συγγενείς ή φίλους στις πληγείσες περιοχές», δήλωσε. «Είμαι όμως ευγνώμων και στους φίλους και τους εταίρους μας στην περιοχή. Ιδιαίτερα η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου δείχνει πολύ έντονα: Σε καταστροφές όπως αυτή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον», κατέληξε ο γερμανός καγκελάριος.

Η στάση της ελληνικής πλευράς σε αυτή την κρίση σχολιάζεται επίσης από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία σημειώνουν ότι η άμεση προσφορά βοήθειας από την Αθήνα έρχεται σε μια περίοδο τεταμένων διμερών σχέσεων, ενώ υπενθυμίζουν την «διπλωματία των σεισμών» των προηγούμενων χρόνων. Την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα εξέφρασε σε συνεντεύξεις του και ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο, Αχμέτ Μπασάρ Σεν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Όμηρος
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι