Κόσμος

Φινλανδία: Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει στις 28 Φεβρουαρίου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα ψηφίσει στις 28 Φεβρουαρίου για να εγκρίνει την απαραίτητη νομοθεσία, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Στόχος είναι η διαδικασία αλλαγής της εθνικής νομοθεσίας που απαιτείται για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ να ολοκληρωθεί αυτή τη νομοθετική περίοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων, Γιούσι Χάλα-άχο, δύο εβδομάδες προτού διαλυθεί το κοινοβούλιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 2 Απριλίου.

Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να εγκριθεί από το φινλανδικό κοινοβούλιο, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Εφόσον αυτό συμβεί, το Ελσίνκι θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά από τη Στοκχόλμη στην ένταξή του στη Συμμαχία.

Τον Μάιο η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν μαζί αίτημα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο η Τουρκία, χώρα μέλος της Συμμαχίας, δεν έχει επικυρώσει ακόμη το αίτημά τους, επειδή, όπως καταγγέλλει, οι δύο χώρες υποθάλπουν Κούρδους τρομοκράτες.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι να επικυρωθεί το αίτημά τους από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Σουηδία και Φινλανδία έχουν επισημάνει ότι επιθυμούν να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ, όμως οι ηγέτες των δύο χωρών δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο το Ελσίνκι να πετύχει πρώτο τον στόχο αυτό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρκούδες έκαναν «κατάληψη» στο χωριό Μπέλομπραντ στο Κόσοβο - Το δημοτικό σχολείο έβγαλε προειδοποίηση ότι οι μαθητές κινδυνεύουν
Σε βίντεο που τράβηξαν οι κάτοικοι οι αρκούδες φαίνονται κάνουν βόλτες, εξερευνώντας κήπους και αναποδογυρίζουν έπιπλα, αναζητώντας τροφή, ενώ πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να ανοίγουν μεγάλα, άσπρα σακιά με ζάχαρη
Αρκούδες
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
«Η υγεία είναι ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση, όμως εδώ και πολύ καιρό, αποτελεί υποσημείωση στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα»
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
ΗΠΑ: Ο εγγονός του Τζον Φ. Κένεντι κατεβαίνει στην πολιτική – Ο Τζακ Σλόσμπεργκ διεκδικεί έδρα στο Κογκρέσο
Ο 32χρονος Τζακ Σλόσμπεργκ, εγγονός του Τζον Φ. Κένεντι, κατεβαίνει με τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Νέα Υόρκη
Ο εγγονός του προέδρου Κένεντι, Τζακ Σλοςμπεργκ