- Πάνω από 30 άνθρωποι κρατούνται όμηροι σε καφετέρια του Σίδνεϊ από άγνωστο άνδρα - Οι αρχές φοβούνται πως είναι τζιχαντιστής και βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση στην Αυστραλία - Έχει αναρτήσει πανό που γράφει: "Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του". - Τρεις από τους ομήρους κατάφεραν να ξεφύγουν - Πληροφορίες πως δραπέτευσαν κι άλλοι δυο - Δυο άνθρωποι που βρίσκονται στο καφέ κατάφεραν να επικοινωνήσουν με την αστυνομία - Υπάρχει επικοινωνία και με τον δράστη ΔΕΙΤΕ LIVE όσα γίνονται στο Σίδνεϊ
Ώρες αγωνίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου εδώ και πολλές ώρες άγνωστος άνδρας έχει εισβάλει σε καφετέρια σε εμπορικό κέντρο της πόλης και κρατά ομήρους περισσότερους από 30 ανθρώπους!
ΔΕΙΤΕ LIVE
Τρία άτομα που κατάφεραν να διαφύγουν μίλησαν για τζιχαντιστές, ενώ οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων προέβαλαν εικόνες όπου ένας άγνωστος κρατάει κοντά στο παράθυρο της καφετέριας μια σημαία με ισλαμικά γράμματα.
Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: “Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του”.
Οι φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων συγκλονίζουν, καθώς στα πρόσωπα εκείνων που έχουν παραμείνει μέσα στην καφετέρια αποτυπώνεται ο τρόμος.
Τρεις όμηροι κατάφεραν, άγνωστο ακόμη πως, να φύγουν, ενώ άλλοι δυο βρήκαν τρόπο να επικοινωνήσουν με την αίθουσα σύνταξης τηλεοπτικού σταθμού κι μέσω αυτού με την αστυνομία.
Άλλες δυο γυναικές, που φορούσαν ποδιές και φαίνεται πως ήταν εργαζόμενες στην καφετέρια κατάφεραν να φύγουν και άρα ήδη έχουν ξεφύγει συνολικά πέντε από τους ομήρους.
Δεν είναι σαφές αν οι όμηροι απελευθερώθηκαν από τον ένοπλο ή αν δραπέτευσαν.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ
Ολόκληρη η περιοχή όπου βρίσκεται η καφετέρια, καθώς πρόκειται για το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ έχει εκκενωθεί, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εκκενώθηκε και το αμερικανικό προξενείο, αλλά και η όπερα της πόλης υπό τον φόβο τρομοκρατικού σχεδίου επιθέσεων στην πόλη. Η Όπερα μάλιστα ακύρωσε την παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για απόψε, ώστε να μην επιβαρύνει την κατάσταση στην περιοχή.
Η αναπληρώτρια επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν αρνήθηκε να πει πόσοι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται μέσα στο Lindt Chocolate Cafe, αλλά δήλωσε πως “δεν φθάνουν τους 30”.
Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Australia Στιβ Λόαν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Business πως στο καφέ εργάζονταν γύρω στους 10 ανθρώπους και υπήρχαν “πιθανόν 30 πελάτες”, αν και είχε διευκρινίσει πως πρόκειται για μια εκτίμηση.
Η Μπερν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.
Ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για σχέδια μαχητών να πλήξουν στόχους στην Αυστραλία, δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η σύλληψη ομήρων στο καφέ έχει πολιτικά κίνητρα.
“Είναι ένα πολύ ανησυχητικό επεισόδιο. Μπορώ να αντιληφθώ τις ανησυχίες και τους φόβους του αυστραλιανού λαού”, δήλωσε ο Άμποτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα, χωρίς να δώσει καμιά πληροφορία για την πολιορκία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
“Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει πως πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο συνδέεται με την τρομοκρατία”, δήλωσε ο Άντριου Σκιπιόνε. “Έχουμε μια σύλληψη ομήρων από έναν ένοπλο δράστη και διαχειριζόμαστε την κατάσταση” βάσει αυτών των παραμέτρων, δήλωσε.
“Είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση αν παραστεί ανάγκη”, πρόσθεσε. Ωστόσο “θέλουμε να επιλύσουμε την κατάσταση με ειρηνικό τρόπο και θα κάνουμε τα πάντα για να το επιτύχουμε”, υπογράμμισε.
Το Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο των Ιμάμηδων, σχολιάζοντας τη σύλληψη ομήρων και την πολιορκία σήμερα σε καφέ του Σίδνεϊ, δήλωσε πως “καταδικάζει απερίφραστα αυτή την εγκληματική πράξη”.
Ο Μεγάλος Μουφτής και το συμβούλιο υποσχέθηκαν “την πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη (τους) προς τα θύματα και τις οικογένειές τους” και εξέφρασαν την προσδοκία για “μια ειρηνική διευθέτηση αυτής της συμφοράς”.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, breakingnews.com
Φωτογραφίες; AAP, Reuters