Κόσμος

Φονικοί μουσώνες στη Σρι Λάνκα! 92 νεκροί, 110 αγνοούμενοι [pics]

Οι καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύουν τους μουσώνες στη Σρι Λάνκα προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων ενώ άλλοι 110 αγνοούνται, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Σύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης καταστροφών (DMC) περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα νότια και τα δυτικά της χώρας.

Μεταξύ των 92 θυμάτων είναι και ένας στρατιώτης που έπεσε από ελικόπτερο και σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει έναν χωρικό

“Ο μουσώνας ξεκίνησε μια μια πολύ σφοδρή βροχόπτωση. Υπάρχουν ζώνες στις οποίες δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε αλλά οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι σε εξέλιξη” είπε στους δημοσιογράφους ο Ντουνές Γκανκάντα, ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων.

Από την καταρρακτώδη βροχή καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια και δρόμοι. Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να παράσχουν βοήθεια στα αποκομμένα χωριά. Η πολεμική αεροπορία προχώρησε επίσης σε πολλές επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων που είχαν καταφύγει στις στέγες των σπιτιών τους για να γλιτώσουν.

Οι περισσότερες καταστροφές έχουν αναφερθεί στη Ρατναπούτρα, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο, όπου ο ποταμός Κάλου υπερχείλισε.

Η Σρι Λάνκα έκανε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, στις γειτονικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ινδία ανταποκρίθηκε ήδη και ένα πρώτο ινδικό πλοίο αναμένεται να φτάσει αύριο στο Κολόμπο.

Οι φετινές βροχές είναι οι πιο καταστροφικές για τη χώρα από τον Μάιο του 2003. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 250 άνθρωποι και 10.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης διαμορφώνει πλέον τη διπλωματία του
Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει όλη του την ενέργεια στο να κερδίσει τη διάσημη διάκριση που απέσπασε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα – Μια εμμονή που επηρεάζει σήμερα τις διπλωματικές του επιλογές, αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
Ισραήλ: Εγκρίθηκε το εποικιστικό σχέδιο οικοδόμησης στη ζώνη Ε1 στη Δυτική Όχθη – Απειλείται η λύση των δύο κρατών
Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 3.400 κατοικιών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο που θα διχοτομήσει τα παλαιστινιακά εδάφη
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη 1