Κόσμος

Φρεγάτα της Ρωσίας ανεφοδιάστηκε στην Σαουδική Αραβία – Πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία

Η φρεγάτα της Ρωσίας «Ναύαρχος Γκορσκόφ» και το πετρελαιοφόρο «Kama» ανεφοδιάστηκαν στο λιμάνι της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία δεν είχε υποδεχθεί ρωσικά πολεμικά πλοία εδώ και μια δεκαετία, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σαουδική Αραβία υιοθέτησε μια συμφιλιωτική θέση έναντι της Μόσχας και καλεί για μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Οι δύο χώρες είναι εταίροι στους κόλπους της συμμαχίας πετρελαιοεξαγωγικών χωρών ΟΠΕΚ+.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία ελλιμενίσθηκαν χθες, Τετάρτη, και αναχώρησαν σήμερα στο πλαίσιο μιας επίσκεψης «που είχε προβλεφθεί πριν από καιρό», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας στο Ριάντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στο λιμάνι της Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, τα πλοία ανεφδιάσθηκαν «σε καύσιμα, σε γλυκό νερό και σε τρόφιμα. Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα παρουσιάσθηκε επίσης για το πλήρωμα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Αυτά τα πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου του Βορρά είχαν αναχωρήσει από τη Ρωσία τον Ιανουάριο και είχαν συμμετάσχει σε δύο διεθνή ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό και στην Αραβική Θάλασσα, πρόσθεσε.

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ», εξοπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, συμμετείχε σε κοινά εκπαιδευτικά γυμνάσια με την Κίνα και τη Νότια Αφρική, τα οποία επικρίθηκαν ευρέως από τη νοτιοαφρικανική αντιπολίτευση.

Ο ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής το Ριάντ και τη Μόσχα, ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου που είχαν προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ είχαν τότε κατηγορήσει το Ριάντ ότι βοηθάει τη Μόσχα υποστηρίζοντας τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, ενώ οι σαουδαραβικές αρχές είχαν υπεραμυνθεί μιας «καθαρά οικονομικής» απόφασης.

Την Κυριακή, οκτώ μέλη της συμμαχίας, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, οι οποίες επικρίθηκαν από το Λευκό Οίκο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 5
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν