Κόσμος

Γαλλία: 70 χρόνια “Μικρός Πρίγκιπας”!

Η Γαλλία τιμά τον Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, με αφορμή τα 70 χρόνια από την έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα στη χώρα.

Η μορφή του συγγραφέα-αεροπόρου Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί τιμήθηκε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια τελετής στο Πάνθεον με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την έκδοση στη Γαλλία του “Μικρού πρίγκιπα”, ενός παραμυθιού που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία.

“Ουμανιστής ακτιβιστής” για τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, συγγραφέας που θεωρούσε “τη δέσμευση για την πατρίδα κάτι πασιφανές” σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Οντρέ Αζουλέ, ο “Σεντ-Εξ” (1900-1944) δοξάστηκε χθες στο μνημείο που τιμά τις μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία της Γαλλίας, με τη χώρα να του αποτίει φόρο τιμής.

“Με την πάροδο των ετών, το έργο του Σεντ-Εξιπερί έγινε οικουμενικό αγγίζοντας όλες τις νεολαίες στον κόσμο και η υποδειγματική δέσμευση που επέδειξε στην εποχή του παραμένει πηγή έμπνευσης για τις σημερινές και επόμενες γενιές”, υπογράμμισε ο Λε Ντριάν.

Η υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε την έκκληση που είχε απευθύνει ο Σεντ-Εξιπερί από τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τρεις εβδομάδες μετά τη συμμαχική απόβαση στη Βόρεια Αφρική το 1942: “Γάλλοι, ας συμφιλιωθούμε για να υπηρετήσουμε”.

“Ήταν από αυτούς τους καλλιτέχνες, αυτούς τους συγγραφείς που θεωρούν τη δέσμευση για την πατρίδα τους κάτι πασιφανές”, υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο “διοικητής-ποιητής” χάθηκε εν πτήσει στις 31 Ιουλίου του 1944 στ’ ανοιχτά της Μασσαλίας, στη νότια Γαλλία, ενώ πραγματοποιούσε αποστολή για την προετοιμασία της απόβασης των Συμμάχων στην Προβηγκία.

Τα συντρίμμια του αεροπλάνου του, ενός Lightning P38, βρέθηκαν το 2004, αλλά η εξέτασή τους δεν επέτρεψε να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής.

Μεταφρασμένος σε 270 γλώσσες, ο “Μικρός Πρίγκιπας”, ένα αριστούργημα γεμάτο ανθρωπισμό και πίστη στα ιδεώδη, έχει πωληθεί σε περισσότερα από 145 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο “Μικρός Πρίγκιπας” γράφτηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εξορίας του συγγραφέα-αεροπόρου το 1942. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1943, πριν εκδοθεί στη Γαλλία το 1946.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές εναντιώνονται στο σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: «Όχι άλλες παραχωρήσεις στον Πούτιν»
«Η Ουκρανία δεν πρέπει να αναγκασθεί να παραχωρήσει τα εδάφη της σε έναν από τους πλέον απροκάλυπτους εγκληματίες πολέμου στον κόσμο, τον Βλαντίμιρ Πούτιν»
Κογκρέσο
Ο Τραμπ αλλάζει στάση για το σχέδιο των 28 σημείων για την Ουκρανία: «Δεν είναι η τελική μου πρόταση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως περιμένει απάντηση από το Κίεβο το αργότερο έως την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, ενώ θέλει να έχει υπογραφεί μνημόνιο ειρήνης μέχρι το τέλος της χρονιάς
Ντόναλντ Τραμπ
13