Κόσμος

Γαλλία: Διαψεύδει ακύρωση της συνάντησης του Εμάνουελ Μακρόν με τον Ελβετό πρόεδρο λόγω F35

Η γαλλική προεδρία διέψευσε σήμερα ότι ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχει τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ελβετό ομόλογό του Γκι Παρμελέν αφού η Ελβετία επέλεξε να προμηθευτεί αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 αντί για τα γαλλικά Rafale.

Ο ελβετικός Τύπος ανέφερε ότι αυτό το ραντεβού ακυρώθηκε επειδή το Παρίσι είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο με τον οποίο οι Ελβετοί χειρίστηκαν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Ιούνιο, η Ελβετία αγόρασε 36 μαχητικά F35A της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin. Το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας συνέχισε όμως να συνομιλεί με άλλες αμυντικές βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων ήταν και η γαλλική Dassault, μολονότι είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τα αμερικανικά μαχητικά.

Τόσο το Ελιζέ όσο και το γραφείο του Παρμελέν διέψευσαν ότι ακυρώθηκε η συνάντησή του. «Δεν ακυρώθηκε ποτέ και, πολύ περισσότερο, για τους λόγους που αναφέρονται», διαβεβαίωσε η γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος (Μακρόν) επιβεβαίωσε κατ’ αρχήν τη συνάντηση στις αρχές του 2021, οι Ελβετοί πρότειναν μια ημερομηνία τον Νοέμβριο και τους απαντήσαμε ότι θα το κοιτάζαμε» αλλά «τους είπαμε αυτό το καλοκαίρι ότι για τον Νοέμβριο θα ήταν δύσκολο», διευκρίνισε μια πηγή του Ελιζέ, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία και ότι οι δύο πρόεδροι έχουν ήδη συναντηθεί, στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, τον Ιούλιο.

Το γραφείο του Παρμελέν υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το ραντεβού του Νοεμβρίου, αλλά μια πιθανή αλλαγή της ημερομηνίας δεν θεωρείται «ακύρωση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με 18 πυραύλους και 400 drones στην Ουκρανία – «Η Μόσχα πρέπει να νιώσει τις επιπτώσεις της τρομοκρατίας της»
2 νεκροί και τουλάχιστον 13 οι τραυματίες από τις νέες ρωσικές επιθέσεις - Σήμερα οι συναντήσεις Ζελένσκι με Αμερικανών αξιωματούχων στη Ρώμη στη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας
Κτίριο
Κατέρρευσε βιομηχανική σήραγγα στο Λος Άντζελες - Διασώθηκαν οι 15 εργάτες που εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια
Οι αρχές με γερανούς προσπάθησαν να απομακρύνουν τα μπάζα και να ανασύρουν τους εργαζόμενους -  Η κατάρρευση της σήραγγας προκάλεσε ζημιές στις γραμμές επικοινωνίας
Σήραγγα
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερωθούν 10 Ισραηλινοί όμηροι – «Δύσκολες οι συζητήσεις για εκεχειρία λόγω αδιαλλαξίας»
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προώθηση συμφωνίας» με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων
Διαδηλωτές κρατούν φωτοβολίδα καπνού, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα