Κόσμος

Γαλλία: Δικαστήριο στο Παρίσι απαγόρευσε συγκέντρωση κατά της αστυνομικής βίας

Δικαστήριο στην Σερζί-Ποντουάζ, κοντά στο Παρίσι, απαγόρευσε συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί στη μνήμη άνδρα ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του το 2016, επικαλούμενο τις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ, κι ενώ αναμένονται κι άλλες συγκεντρώσεις πολιτών στη Γαλλία.

Ο θάνατος του Ναέλ από σφαίρα τροχονόμου κατά τη διάρκεια ελέγχου έβαλε φωτιά στη Γαλλία, πυροδότησε επεισόδια για αλλεπάλληλα βράδια, πυρπολήσεις κτιρίων, οχημάτων, κάδων απορριμάτων, καταστροφές και λεηλασίες σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες και καταστήματα σε πολλές πόλεις.

Αν και τα βίαια επεισόδια «ελαττώθηκαν τις τελευταίες ημέρες», το γεγονός που ξέσπασαν πολύ πρόσφατα δεν επιτρέπει «να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει περάσει ο κίνδυνος για τη δημόσια τάξη», επιχειρηματολόγησε.

Οι αρχές του νομού ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης πως απαγορεύουν την ετήσια αυτή διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του το 2016 και μετατράπηκε σε σύμβολο.

Η επιτροπή Ανταμά, της οποίας ηγείται η αδελφή του και ακτιβίστρια Ασά Τραορέ, κατέθεσε αίτημα να αρθεί η απαγόρευση, οδηγώντας στην κατεπείγουσα δικαστική διαδικασία.

gallia

Ο Αριέ Αλιμί, συνήγορος της επιτροπής Ανταμά, έκρινε στην ακροαματική διαδικασία πως οι τοπικές αρχές «εργαλειοποιούν πολιτικά» τις πρόσφατες ταραχές για να περιστείλουν «το θεμελιώδες δικαίωμα στη διαδήλωση».

Ο νομάρχης της Βαλ ντ’ Ουάζ, που πήγε προσωπικά στο δικαστήριο να υπερασπιστεί το μέτρο, δήλωσε πως δεν έχει αρκετό προσωπικό για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της κινητοποίησης. «Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν εξαντληθεί», είπε στην έδρα.

Τη 19η Ιουλίου 2016, ο Ανταμά Τραορέ, μαύρος, 24 ετών, έχανε τη ζωή του στην αυλή εγκατάστασης της χωροφυλακής στην Περσάν, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού, μετά τη σύλληψή του από μέλη του σώματος έπειτα από καταδίωξη.

Η συλλογικότητα «Αλήθεια για τον Ανταμά» συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες ανθρώπους, καλεί σε κινητοποίηση για να προβληθεί το αίτημα να προσαχθούν οι χωροφύλακες σε δίκη και, ευρύτερα, για να καταδικαστούν η αστυνομική βία και ο ρατσισμός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρήνος στην Βραζιλία: Νεκρή 11χρονη σταρ του Netflix - Έπαθε 12 καρδιακές ανακοπές μέσα σε δύο μέρες
Η Μιλένα Μπραντάο απεβίωσε εννέα ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων έντονων συμπτωμάτων πονοκεφάλου. Η είδηση έχει συγκλονίσει τον καλλιτεχνικό χώρο της Βραζιλίας, όπου η μικρή ηθοποιός ήταν ιδιαίτερα αγαπητή
Η 11χρονη Βαζιλιάνα ηθοποιός, Μιλένα Μπραντάο
Πρίγκιπας Λούις: Όλο σκανταλιές στις εκδηλώσεις για το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου – Οι πόζες και το τρολάρισμα στον αδελφό του
Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, καταγράφεται η στιγμή που ο Τζορτζ φτιάχνει τα μαλλια του και δευτερόλεπτα αργότερα ο Λούις μιμείται την κίνηση του αδελφού του
Ο πρίγκιπας Λούις με τον πατέρα του, πρίγκιπα Γουίλιαμ