Κόσμος

Γαλλία: Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές μετά το σοκ της δολοφονίας του καθηγητή Πατί

Στις σχολικές τάξεις επέστρεψαν περίπου 12 εκατομμύρια μαθητές στη Γαλλία μετά το σοκ του αποκεφαλισμού του καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί.

Ο καθηγητής δολοφονήθηκε από έναν ισλαμιστή επειδή ο πρώτος είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Στη μνήμη του Πατί τα σχολεία τήρησαν στις 11 πμ τοπική ώρα ενός λεπτού σιγή και οι καθηγητές υπενθύμισαν στους μαθητές τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε μια “ελεύθερη δημοκρατία”.

Ο Πατί δολοφονήθηκε σε ένα μεσοαστικό προάστιο του Παρισιού την παραμονή των σχολικών διακοπών δύο εβδομάδων, μια επίθεση την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε επίθεση στις γαλλικές αξίες και στην ίδια τη δημοκρατία.

Η Γαλλία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας έπειτα και από τις επιθέσεις που ακολούθησαν, ανάμεσά τους σε μια εκκλησία στη Νίκαια και εναντίον ενός Έλληνα ιερέα στην Λιόν και έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να προστατεύσει τους χώρους λατρείας και τα σχολεία.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ και ο υπουργός Παιδείας θα αποτίσουν φόρο τιμής μαζί με τους καθηγητές και το προσωπικό του σχολείου όπου εργαζόταν ο Πατί.

Το σχολείο θα παραμείνει έως αύριο κλειστό για τους μαθητές.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε “σιωπηλό ήρωα” τον Πατί, ο οποίος ήταν ταγμένος στο να ενσταλάζει τις θεμελιώδεις γαλλικές αξίες της ελευθερίας της άποψης και της έκφρασης στους μαθητές του.

Ο Πατί έγινε “το πρόσωπο της δημοκρατίας, της επιθυμίας μας να σπάσουμε την βούληση των τρομοκρατών…και να ζήσουμε ως μια κοινότητα ελεύθερων πολιτών στη χώρα μας”, είπε ο πρόεδρος σε μια τελετή που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις 21 Οκτωβρίου από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι καθηγητές σε όλη τη Γαλλία θα διαβάσουν και μια επιστολή, η οποία είχε γραφτεί προς τους καθηγητές από τον Ζαν Ζορές, στην οποία η πολιτική αυτή μορφή του 19ου αιώνα, περιγράφει τον ρόλο των εκπαιδευτικών στην ανατροφή των νεαρών πολιτών.

“Θα γίνουν πολίτες και πρέπει να γνωρίζουν τι είναι μια ελεύθερη δημοκρατία, ποια δικαιώματα τούς παρέχει, ποιες υποχρεώσεις τους επιβάλλει η κυριαρχία του έθνους”, έγραψε ο Ζορέ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθησαν στα Κατεχόμενα 5 Ελληνοκύπριοι για «κατασκοπεία» - Είναι ηλικιωμένοι που επισκέφθηκαν το χωριό τους
Κατηγορούνται ότι συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με εργοτάξια που βρίσκονται σε «τουρκικές ιδιοκτησίες» - Το δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους για τρεις μέρες
Τα Κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο 1
Προκλητική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την εισβολή στην Κύπρο: «Ένα βήμα που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία»
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι «με την αποφασιστικότητα 51 χρόνων, θα συνεχίσουμε να είμαστε η εγγύηση της ειρήνης και της ελευθερίας»
Η προκληκτική φωτογραφία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας 6