Κόσμος

Γαλλία – Ιταλία: Η σήραγγα του Μον Μπλαν θα κλείσει για επισκευές

Η σήραγγα Μον Μπλαν, ένας μεγάλος οδικός άξονας ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, θα παραμείνει κλειστή για τρεις μήνες, από τις 4 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2023, ενώ το ίδιο θα γίνει και το 2024, για βαρέα έργα επισκευών, που θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Η σήραγγα αυτή, μήκους 11,6 χλμ., δύο κατευθύνσεων, που κατασκευάστηκε πριν από 60 χρόνια για να συνδέει Γαλλία και Ιταλία και χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες αυτοκίνητα, βρίσκεται σε ένα στάδιο όπου οι εφάπαξ επισκευές δεν επαρκούν πλέον: «Κάναμε την επιλογή να κάνουμε πιο σημαντικά έργα, πιο μεγάλα για να δώσουμε μια δεύτερη ζωή σε αυτή τη σήραγγα», δήλωσε ο Γκρέγκορι Σβάρσαουπτ, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρίας ATMB.

Το ίδιο ισχύει και για «τη βιωσιμότητά της μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δύο πρώτες φάσεις των εργασιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται «πειραματικές», αναμένεται να επιτρέψουν επισκευές του θόλου σε τέσσερα τμήματα συνολικής έκτασης 1.200 μέτρων, περίπου το 10% του συνολικού μήκους, και την κατάρτιση του αποτελεσματικότερου κατά το δυνατόν χρονοδιαγράμματος για το υπόλοιπο 90%, που θα πρέπει επίσης να ανακαινιστούν στη διάρκεια των επόμενων ετών στον κλειστό οδικό άξονα που συνδέει Ιταλία και Γαλλία.

Από τη σήραγγα διέρχονται κάθε χρόνο περίπου 1.700 βαρέα φορτηγά την ημέρα, ενώ η κυκλοφορία ελαφρών οχημάτων ανέρχεται στα 3.600 αυτοκίνητα την ημέρα κατά μέσο όρο, με 6.000 και πλέον αυτοκίνητα να καταγράφονται τον Αύγουστο. Η φθινοπωρινή περίοδος αντιπροσωπεύει το πιο χαμηλό σημείο της τουριστικής κυκλοφορίας.

Φόβοι για αναταραχή στην οικονομία

Στα τέλη του 2022, πληροφορίες του ιταλικού Τύπου που αναφέρονταν σε ενδεχόμενα σενάρια κλεισίματος είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις επιχειρήσεις, με ορισμένες να φοβούνται ότι η οικονομία της χώρας θα γονάτιζε.

Περίπου το 92% των εμπορευμάτων που κυκλοφορούν ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία διέρχονται από τη σήραγγα, σύμφωνα με την Agence alpine des Territoires, δηλαδή, 3 εκατομμύρια βαρέα οχήματα και 43 εκατομμύρια τόνοι (Mt) στις διαδρομές των Άλπεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ρώμη προετοιμάζεται για το κονκλάβιο: Καρδινάλιοι «ροκ σταρ», φήμες, τιραμισού και καρμπονάρες πριν την εκλογή του νέου Πάπα
Οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κουτσομπολεύουν σε καφέ και εστιατόρια υπό το άγρυπνο βλέμμα των δημοσιογράφων - Μερικοί εκμεταλλεύονται την παρουσία των ΜΜΕ
καρδινάλιος Fernando Natalio Chomali Garib
Σκληρό «μπραντεφέρ» Ντόναλντ Τραμπ και Χάρβαρντ - «Δεν θα λάβει καμία νέα δημόσια χρηματοδότηση»
Ξεκίνησε τις εκκλήσεις για δωρεές ο πρόεδρος του πανεπιστημίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει οι αρχές να αποκτήσουν δυνατότητα ελέγχου στις διαδικασίες εγγραφών φοιτητών, πρόσληψης εκπαιδευτικών, αλλά και προγράμματά του
Ντόναλντ Τραμπ