Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Γαλλία: Νέος υποψήφιος έκπληξη για την προεδρία

Γαλλία: Νέος υποψήφιος έκπληξη για την προεδρία
photo epa

Ο Ξαβιέ Μπερτράν, πρώην υπουργός Εργασίας και Υγείας επί προεδρίας Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε σήμερα ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2022.

Ο Μπερτράν, που αυτοπροσδιορίζεται ως «κοινωνικός γκολιστής», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Le Point: «Ναι, θα είμαι υποψήφιος. Είμαι απολύτως αποφασισμένος. Δεδομένης της κατάστασης σήμερα στη Γαλλία, νομίζω ότι είναι καθήκον μου».

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν θα είναι η κυριότερη αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές του επόμενου έτους, εφόσον ο απερχόμενος πρόεδρος διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Ο 56χρονος Μπερτράν, που σήμερα είναι πρόεδρος της περιφέρειας Ο-ντε-Φρανς, στη βόρεια Γαλλία, είπε ότι «καθήκον του είναι να νικήσει τη Λεπέν» και «να κάνει τα πάντα για να ενώσει τους Γάλλους». Σημείωσε όμως ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς. «Η πολιτική οικογένειά μου έχει πολλά ταλέντα και θα τους συγκεντρώσω όλους γύρω από το σχέδιό μου», υποστήριξε.

Η Μαρίν Λεπέν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν («Ανυπότακτη Γαλλία», αριστερά) έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές του 2022.

Στη συνέντευξή του στο περιοδικό ο Μπερτράν υποσχέθηκε ότι η πρώτη του ενέργεια, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι να παρουσιάσει στους Γάλλους ένα σχέδιο για την ασφάλεια, κάτι που σημαίνει «αύξηση του προϋπολογισμού για την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη». Προτείνει μεταξύ άλλων να μειωθεί στα 15 η ηλικία από την οποία κάποιος μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του και να δημιουργηθούν «τουλάχιστον» 20.000 θέσεις στις φυλακές.

«Η κοινωνική δεξιά την οποία εκπροσωπώ θέλει τάξη και δικαιοσύνη», επέμεινε ο πρώην υπουργός, λέγοντας ότι «πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Γάλλοι, για την ιστορία και τις αξίες μας».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει «μια πολιτική ποσοστώσεων» και ότι οι απελάσεις «θα εκτελούνται συστηματικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις