Κόσμος

Γαλλία: Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Νικολά Σαρκοζί

Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, για αθέμιτη άσκηση επιρροής μετά την απόρριψη από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της τελευταίας προσπάθειάς του να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση.

Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι προσφέρθηκε να βοηθήσει έναν δικαστή να κερδίσει προαγωγή σε αντάλλαγμα για τη διαρροή πληροφοριών σε μια ξεχωριστή έρευνα. Ο Σαρκοζί, ο οποίος εμπλέκεται σε διάφορες ποινικές έρευνες, αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ερευνητές άρχισαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του προκειμένου να εξετάσουν ισχυρισμούς ότι ο αποθανών Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι χρηματοδότησε την επιτυχή εκστρατεία του Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Εμπλοκή και της L’Oreal

Κατά την υποκλοπή των τηλεφωνημάτων του, οι ερευνητές άρχισαν να υποπτεύονται πως ο πρώην πρόεδρος είχε προσφέρει στον δικαστή προαγωγή με αντάλλαγμα πληροφορίες για μια άλλη έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι ο Σαρκοζί είχε δεχθεί παράνομες πληρωμές από την κληρονόμο της L’Oreal Λιλιάν Μπετενκούρ για την ίδια αυτή προεκλογική εκστρατεία.

Οι δικηγόροι του Σαρκοζί υποστήριξαν πως οι δικαστές που ερευνούσαν τη φερόμενη μυστική λιβυκή χρηματοδότηση υπερέβησαν τις εξουσίες τους και προχώρησαν σε μια «εξόρμηση ψαρέματος» υποκλέπτοντας τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013-Μαρτίου 2014, παραβιάζοντας το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη.

Ο Σαρκοζί έχει απαλλαγεί από τους ισχυρισμούς σχετικά με χρηματοδότηση από την Μπετανκούρ.

Σήμερα Τετάρτη, η υπερασπιστική του ομάδα είπε πως η χρήση σε αυτή την υπόθεση σταχυολογημένων υποκλαπέντων σχολίων σε σχέση με μια διαφορετική έρευνα αντιβαίνουν σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αυτά τα νομικά θέματα εξακολουθούν να είναι συναφή», δήλωσε η δικηγόρος του Σαρκοζί Ζακλίν Λαφόν. «Εναπόκειται στο δικαστήριο να αποφασίσει αν ένα γαλλικό δικαστήριο μπορεί να αναιρέσει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η σημερινή απόφαση σύμφωνα με την οποία η δίκη μπορεί να προχωρήσει ελήφθη από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το οποίο αποφαίνεται αν μια απόφαση που ελήφθη από εφετείο συνάδει με τη γαλλική νομοθεσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Πολεμική νύχτα για Ινδία και Πακιστάν: Το Νέο Δελχί έστειλε πυραύλους στο Κασμίρ – «Απάντησαν» με αντίποινα
Η Ινδία χτύπησε σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν που απάντησε με πυρά πυροβολικού - Οκτώ Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 35 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό
Η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάβ 13
Ανανεώθηκε πριν 5 ώρες
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο