Κόσμος

Γάζα: Τη Δευτέρα στο Κάιρο ξεκινούν οι κρίσιμες συνομιλίες για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα στην Αίγυπτο, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων και σκληρών δηλώσεων από το Ισραήλ και τη Χαμάς

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων αντιπροσωπειών της Χαμάς και του Ισραήλ αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα (06.10.2025) στο Κάιρο. Στόχος τους είναι, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν επίσης στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, καθώς και στην ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές στο Ισραήλ. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο εμπνευστής του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα, που αποτελεί τη βάση των συνομιλιών αυτών.

Το μέσο Al-Qahera News μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου (04.10.2025) ότι οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν προς την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν διήμερες συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στην κατάσταση επί του πεδίου και στις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Αντικρουόμενες δηλώσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανακοινώσει την απελευθέρωση των ομήρων «τις επόμενες ημέρες». Σε τηλεοπτικό του μήνυμα πρόσθεσε ότι «η Χαμάς θα αφοπλιστεί και η Γάζα θα αποστρατικοποιηθεί, είτε με τον εύκολο είτε με τον δύσκολο τρόπο».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την ανακοίνωση της Χαμάς την Παρασκευή, με την οποία αποδέχθηκε κατ’ αρχήν την ανταλλαγή ομήρων με βάση το αμερικανικό σχέδιο, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στον αφοπλισμό. Το ισλαμιστικό κίνημα άφησε να εννοηθεί ότι επιδιώκει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και για άλλα ζητήματα.

Το Σάββατο, η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι συνεχίζει να διαπράττει «σφαγές» στη Γάζα έπειτα από νέους πρωινούς βομβαρδισμούς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει ισχυρότερη πίεση στο Τελ Αβίβ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λίβανος: Ο αρχηγός της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας ναρκωτικών της χώρας συνελήφθη από τον στρατό
Ο βαρόνος των ναρκωτικών Νουχ Ζαϊτέρ, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δεκάδες εντάλματα σύλληψης, συνελήφθη κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην κοιλάδα Μπεκάα
Ένας Λιβανέζος στρατιώτης
Σερβία: Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμπλέκεται στα «ανθρώπινα σαφάρι» του Σαράγεβο
Έρευνα στο Μιλάνο για τα «ανθρώπινα σαφάρι» της πολιορκίας του Σαράγεβο εμπλέκει πλούσιους ξένους τουρίστες και επαναφέρει τις υποψίες ότι ο Βούτσιτς βρέθηκε σε θέσεις Σέρβων ελεύθερων σκοπευτών
Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Αλβανία: Δικαστήριο αποπέμπει την αναπληρώτρια πρωθυπουργό μετά από βαριές κατηγορίες για διαφθορά – Καταιγίδα για την κυβέρνηση Ράμα
Ειδικό δικαστήριο στα Τίρανα παύσε τη Μπελίντα Μπαλούκου, στενή σύμμαχο του Έντι Ράμα, μετά τις διώξεις για την ανάθεση έργου 190 εκατ. ευρώ
Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου