Site icon NewsIT

Γενική απεργία αύριο στη Σλοβενία για τα μέτρα λιτότητας – Πορείες σε όλη τη χώρα

17.04.2012 | 16:51
Γενική απεργία αύριο στη Σλοβενία για τα μέτρα λιτότητας – Πορείες σε όλη τη χώρα

Η απεργία προκηρύχθηκε με αφορμή τα μέτρα λιτότητας που εισηγείται η κυβέρνηση και σε όλες τις μεγάλες σλοβενικές πόλεις προγραμματίζονται πορείες διαμαρτυρίας.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν αστυνομικοί, τελωνειακοί υπάλληλοι, δικαστικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε κέντρα κοινωνικής φροντίδας, σε πολιτιστικούς οργανισμούς, σε μουσεία και θέατρα.

Τα συνδικάτα εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις της, τις οποίες χαρακτηρίζουν άδικες με διαβρωτική επίδραση στο κράτος πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, αντιδρούν στις προτεινόμενες περικοπές στους μισθούς κατά 5-10%, καθώς από την 1η Ιουλίου προβλέπεται πακέτο λιτότητας με στόχο τη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 800 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο και ζητούν διαφύλαξη των τωρινών επιπέδων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η σλοβενική κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη συμβιβασμού εντός της εβδομάδας και τη δημιουργία «βάσης για αναστολή ή τερματισμό της απεργίας», δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέι Βίζιακ.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο τριών υποομάδων που θα εξετάσουν τις κυβερνητικές προτάσεις. Οι δύο πρώτες ομάδες θα συναντηθούν σήμερα, εξήγησε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των συνδικάτων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Μπράνιμιρ Στρούκελι.

Όπως ανέφερε ο κ. Στρούκελι, υπάρχει μικρή πιθανότητα αναστολής της απεργίας. «Τα συνδικάτα δέχθηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες επειδή αισθανθήκαμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να εξηγεί στους πολίτες ότι επιδεικνύουμε απροθυμία για διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τα μέτρα λιτότητας, χθες, στη Βουλή, υποστήριξε ότι δεν είναι ριζοσπαστικά και ότι είναι αναγκαία για την προστασία του κράτους πρόνοιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σλοβενία: Με δημοψήφισμα απέρριψαν κώδικα για ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version