Κόσμος

Γεωργία σε Ρωσία: Αποσύρετε το στρατό σας από Αμπχαζία και Νότια Οσετία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Γεωργία ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις κατεχόμενες περιοχές της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας.

Στην ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών στη Γεωργία με αφορμή την 14η επέτειο του πολέμου με τη Ρωσία, απαίτησε από τη Μόσχα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός του 2008 και να αποσύρει τα στρατεύματα της από τις περιοχές της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας.

«Μετά από 14 χρόνια κατοχής η Ρωσία δεν τηρεί την επιτευχθείσα με την μεσολάβηση της ΕΕ συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στις 12 Αυγούστου του 2008, διευρύνει τον παράνομο έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές, συνεχίζει την διαδικασία της στρατικοποίησης τους, προβαίνει ενεργά σε πρωτοβουλίες για την πραγματική προσάρτηση τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας.

Το υπουργείο στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η Ρωσία υπονομεύει την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική κατάσταση στις περιοχές αυτές και προσπαθεί να απομονώσει όσους ζουν στα κατεχόμενα εδάφη, από την υπόλοιπη Γεωργία και την διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας καλεί την Ρωσία να σταματήσει «τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες κατά της Γεωργίας», να σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να τηρεί τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του 2008, να αποσύρει τα στρατεύματα της και να ακυρώσει την «παράνομη απόφαση της για την αναγνώριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας των κατεχομένων εδαφών».

Ο πόλεμος σταμάτησε με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικά του Νικολά Σαρκοζί, προέδρου της προεδρεύουσας τότε στην ΕΕ Γαλλίας Μαζί με τον τότε ομόλογο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο Σαρκοζί παρουσίασε το σχέδιο ειρηνικής διευθέτησης. Το κείμενο της συμφωνίας περιελάμβανε έξι σημεία, μεταξύ των οποίων και η αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν πριν την έναρξη της στρατιωτική σύγκρουσης.

Η Ρωσία μέχρι σήμερα διατηρεί την στρατιωτική της παρουσία στην Αμπχαζία και Νότια Οσετία, χωρίς να έχει τηρήσει το εν λόγω σημείο της ειρηνευτική συμφωνίας. Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει και τις δύο περιοχές ως «κυρίαρχα κράτη». Μέχρι σήμερα την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας έχουν αναγνωρίσει μόνο η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Συρία και το λιλιπούτειο νησιωτικό κράτος Ναούρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.
CNN: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί – Οι επαφές με συμμάχους και οι διαβεβαιώσεις
Το Σαββατοκύριακο είχε μεταφέρει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αποπεμπόταν από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ