Κόσμος

Γερμανία: 5 χρόνια φυλακή σε έναν ναζί 101 ετών για εγκλήματα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Σε ηλικία 101 ετών ο Γιόζεφ Σιτς, ο πιο ηλικιωμένος κατηγορούμενος για ναζιστικά εγκλήματα καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για βιαιότητες που διέπραξε στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, όταν ήταν φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία.

Ο 101χρονών πρώην υπαξιωματικός των Βάφεν Ες-Ες κρίθηκε ένοχος για «συνέργεια» στο φόνο 3.518 κρατουμένων όταν δραστηριοποιούνταν, από το 1942 ως το 1945, στο στρατόπεδο του Ζαχσενχάουζεν, βόρεια του Βερολίνου.

«Κύριε Σιτς, δραστηριοποιηθήκατε επί περίπου τρία χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζαχσενχάουζεν, όπου ήσασταν συνεργός σε ομαδικούς φόνους», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Βραδεμβούργου Ούντο Λέχτερμαν.

«Είχατε συνείδηση του γεγονότος ότι οι φυλακισμένοι εκεί σκοτώνονταν. Με την παρουσία σας, υποστηρίξατε» αυτές τις πράξεις, πρόσθεσε.

«Κάθε πρόσωπο που ήθελε να διαφύγει από το στρατόπεδο τουφεκιζόταν. Έτσι, κάθε φύλακας του στρατοπέδου συμμετείχε ενεργά σ’ αυτούς τους φόνους», τόνισε.

Κατά την ανακοίνωση της βαριάς ποινής, μεγαλύτερης από την ελάχιστη ποινή των τριών ετών φυλάκισης για συνέργεια σε φόνους που προβλέπεται από το γερμανικό δίκαιο, ο κατηγορούμενος παρέμεινε ανέκφραστος.

«Είμαι έτοιμος», είχε δηλώσει ο Σιτς εισερχόμενος νωρίτερα στην αίθουσα του δικαστηρίου σε αναπηρική καρέκλα.

Ο δικηγόρος του είχε ήδη ανακοινώσει πως θα καταθέσει έφεση σε περίπτωση που η ποινή του πελάτη του θα ήταν βαριά, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της να αναβληθεί το συντομότερο για τις αρχές του 2023. Όμως δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της υγείας του Σιτς, η προσωρινή κράτηση του οποίου έχει αρθεί από τον Οκτώβριο, η φυλάκισή του δεν μοιάζει πολύ πιθανή.

Στη διάρκεια των περίπου τριάντα ακροαματικών συνεδριάσεων της δίκης, ο Γιόζεφ Σιτς ουδέποτε εξέφρασε την παραμικρή μεταμέλεια. Αντίθετα αρνήθηκε και πάλι οποιαδήποτε ανάμιξη, αναρωτήθηκε «γιατί βρίσκεται εδώ» και υποστήριξε πως όσα λέγονται γι’ αυτόν «είναι όλα ψέματα».

Από τα εγκαίνιά του το 1936 μέχρι την απελευθέρωσή του από τους Σοβιετικούς στις 22 Απριλίου 1945, από το στρατόπεδο του Ζαχσενχάουζεν πέρασαν περίπου 200.000 κρατούμενοι, κυρίως πολιτικοί αντίπαλοι των Ναζί, εβραίοι και ομοφυλόφιλοι.

Δεκάδες χιλιάδες απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους, θύματα κυρίως της εξάντλησης λόγω της καταναγκαστικής εργασίας και των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ράμα Ντουουάτζι: Σύρια καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της γενιάς Ζ, η Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης
Ποια είναι η 28χρονη σύζυγος του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι - Η γνωριμία της το 2021 μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Hinge, ο πολιτικός γάμος και ο ρόλος της πίσω από τα φώτα
Η Ράμα Ντουουάτζι με τον Ζοχράν Μαμντάνι
YouTuber του μότοκρος o ένας από τους συλληφθέντες της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο - Κατόπιν παραγγελίας η ληστεία, είπαν οι δύο δράστες στις απολογίες τους
Ο ένας ληστής ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι θα έκανε διάρρηξη στο Λούβρο, και ο άλλος νόμιζε ότι έκανε διάρρηξη σε ένα κλειστό κτίριο, άδειο από επισκέπτες την Κυριακή
Το μουσείο του Λούβρου
Η Ρώμη σε πένθος: Μεσίστιες οι σημαίες για τον νεκρό εργάτη στον Πύργο των Κόμηδων – Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία
Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η εταιρεία που ανέλαβε τα έργα συντήρησης του πύργου σεβάστηκε τους κανονισμούς ασφαλείας κι αν οι εργάτες ήταν ασφαλισμένοι
Ο Πύργος των Κόμηδων στη Ρώμη που έγινε ερείπια
Δραματικός απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Καλμάγκι στις Φιλιππίνες - Πάνω από 90 οι νεκροί, φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 100
Ο τυφώνας προκάλεσε πλημμύρες σπάνιας σφοδρότητας και βιβλικές καταστροφές - 35 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε παραλιακό χωριό που θάφτηκε κάτω από τα νερά και τις λάσπες
Φιλιππίνες