Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Γερμανία: Αντιδράσεις για το μουσουλμανικό κάλεσμα σε προσευχή από μεγάφωνα στην Κολωνία – Τι απαντά η δήμαρχος

Γερμανία: Αντιδράσεις για το μουσουλμανικό κάλεσμα σε προσευχή από μεγάφωνα στην Κολωνία – Τι απαντά η δήμαρχος

Η δήμαρχος στην Κολωνία Χενριέτε Ρέκερ υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης να επιτρέπεται στον μουεζίνη στο μέλλον να καλεί τους πιστούς για την προσευχή της Παρασκευής.

Έτσι όποιος περπατάει στην Κολωνία τις Παρασκευές από το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα θα μπορούσε να ακούσει το αραβικό κάλεσμα του μουεζίνη σε ορισμένα σημεία της.

Η -τουρκικής καταγωγής- πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) της Κολωνίας Λάλε Ακγκιούν βλέπει όμως το θέμα διαφορετικά: «Αυτή η συμβολική πολιτική εξυπηρετεί τους λάθος ανθρώπους», έγραψε στο Facebook και έθεσε το ερώτημα: «Από ποια τζαμιά ακριβώς στην Κολωνία θα ακούγεται ο μουεζίνης; Η απόφαση αφορά κυρίως το «μεγάλο τζαμί DITIB στο Έρενφελντ (σ.σ. το οποίο θεωρείται από ορισμένους το μακρύ χέρι του Ερντογάν). Πρόκειται για πολιτικό ναρκοπέδιο. Η άδεια είναι ένα βήμα πριν από την προώθηση της πολιτικής του Ερντογάν. Το κάλεσμα του μουεζίνη στην Κολωνία θα γίνει έτσι πρόσκληση στο πολιτικό Ισλάμ. Το έχουν αντιληφθεί αυτό οι αρμόδιοι;», τόνισε η Ακγκιούν.

Η δήμαρχος της Κολωνίας ανακοίνωσε πρόσφατα μια διετούς διάρκειας πιλοτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η πρόσκληση του μουεζίνη για την προσευχή της Παρασκευής στα τζαμιά ολόκληρης την πόλης με άμεση ισχύ. Μια απόφαση η οποία δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους. Οι επικριτές της μάλιστα μιλούν για «λάθος πολιτική συμβόλων».

Η ίδια η δήμαρχος επαινεί το σχέδιο: «Η Κολωνία είναι η πόλη της (θρησκευτικής) ελευθερίας και της διαφορετικότητας. Όποιος φτάνει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό βλέπει τον καθεδρικό ναό να το υποδέχεται και ακούει τις καμπάνες των εκκλησιών. Πολλοί κάτοικοι της Κολωνίας είναι μουσουλμάνοι. Το να επιτραπεί στον μουεζίνη να καλεί τους πιστούς είναι για μένα μια ένδειξη σεβασμού προς αυτούς», έγραψε στο τουίτερ η ανεξάρτητη δήμαρχος της πόλης.

Ο δήμος αρχικά περιόρισε το σχέδιο εφαρμογής σε δύο χρόνια. Οι κοινότητες των τζαμιών μπορούν τώρα, κατόπιν αιτήματος και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να καλέσουν τους πιστούς τους στην προσευχή της Παρασκευής.

Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνονται ο περιορισμός της πρόσκλησης του μουεζίνη στα πέντε λεπτά και η ρύθμιση της έντασης των μεγαφώνων, η οποία θα καθορίζεται ανάλογα με τη θέση του τζαμιού. Κάθε δήμος πρέπει επίσης να κατονομάσει ένα άτομο επικοινωνίας που θα απαντά στις ερωτήσεις της γειτονιάς και θα λαμβάνει πιθανές διαμαρτυρίες. Στο τέλος της διετούς δοκιμαστικής περιόδου, θα γίνει αξιολόγηση προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον του κανονισμού σε αυτή τη βάση.

Η δήμαρχος της Κολωνίας χαρακτήρισε τον κανονισμό ως «ένδειξη αμοιβαίας αποδοχής της θρησκείας» και αντέτεινε στους επικριτές: «Όποιος αμφιβάλλει για αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα της Κολωνίας και την ειρηνική συνύπαρξή μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις