Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Γερμανία: Πιθανή η κατάργηση των τεστ κορονοϊού για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

Γερμανία: Πιθανή η κατάργηση των τεστ κορονοϊού για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Οι αρχές της Γερμανίας θέλουν να καταργήσουν τα υποχρεωτικά, δωρεάν τεστ κορονοϊού για τους κατοίκους της χώρας που επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό, καθώς αυτό έχει επιβαρύνει πολύ τα εργαστήρια, όμως πρόκειται να εντείνουν την παρακολούθησή τους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούν τους κανόνες καραντίνας.

Στις αρχές Αυγούστου άρχισαν να γίνονται δωρεάν τεστ covid-19 σε όσους Γερμανούς επιστρέφουν από διακοπές, αφού ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ξεπέρασε τους 1.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο και τα στοιχεία έδειξαν ότι περισσότερο από το 40% των Γερμανών είχαν μολυνθεί στο εξωτερικό.

Ωστόσο κάποιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει την πολιτική αυτή ως αναποτελεσματική, καθώς μερικοί από αυτούς που υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό SARS-CoV-2, εμφάνισαν θετικό αποτέλεσμα αρκετές ημέρες αργότερα.

Σε ισχύ θα παραμείνει η υποχρέωση όσων επιστρέφουν από περιοχές τις οποίες οι γερμανικές αρχές θεωρούν επικίνδυνες λόγω της εξάπλωσης της covid-19 να μένουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες. Η καραντίνα θα αίρεται το νωρίτερο πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους και εφόσον εμφανίσουν αρνητικό τεστ.

Επίσης οι ταξιδιώτες αυτοί θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διευκρίνισε όμως ότι, εφόσον αρθεί η υποχρέωση να υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες σε διαγνωστικά τεστ, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να εντείνουν την παρακολούθησή τους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούν τους κανόνες καραντίνας.

«Δεν πρόκειται για έκκληση, αλλά για κυβερνητική εντολή», εξήγησε ο Σπαν. «Σε μια περίοδο που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία είναι χαμηλός είναι σημαντικό να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού στη χώρα μέσω των ταξιδιωτών που επιστρέφουν», πρόσθεσε.

Πολλές λεπτομέρειες μένει να οριστικοποιηθούν, όπως για παράδειγμα αν θα παραμείνουν δωρεάν τα τεστ στα οποία υποβάλλονται όσοι επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) ανακοίνωσε ότι το 42% των νέων κρουσμάτων ενδέχεται να έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό. Σήμερα ανακοίνωσε λιγότερες από 1.600 νέες μολύνσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία σε 236.429, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 9.280.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναμένεται να παρατείνει την προειδοποίησή του για αποφυγή των ταξιδιών σε χώρες εκτός Ευρώπης έως τις 14 Σεπτεμβρίου, επεσήμανε κυβερνητική πηγή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις