Κόσμος

Γερμανός ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία πρέπει να λύσει τα προβλήματά της στην περιοχή» για να ενταχθεί στο SAFE – Επιβεβαίωσε την πώληση των Eurofighter

Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα το Σάββατο (18.10.2025), ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, κάλεσε την Τουρκία να σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σταθερότητα της περιοχής, πριν από οποιαδήποτε ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE — μια δήλωση που θεωρείται ένδειξη υποστήριξης προς την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Βάντεφουλ δήλωσε ότι «η Τουρκία, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα SAFE, πρέπει πρώτα να λύσει τα προβλήματά της στην περιοχή». Ο υπουργός της Γερμανίας, ο οποίος συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, διευκρίνισε ότι το Βερολίνο στηρίζει κατ’ αρχήν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει κάποια βήματα. Η Τουρκία έχει στραφεί προς την Ευρώπη, αλλά τώρα πρέπει να το αποδείξει», τόνισε ο Βάντεφουλ. Ερωτηθείς για τη φύση αυτών των προϋποθέσεων, αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία του κοινοβουλίου».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν «σαφή βήματα προόδου» σε αυτούς τους τομείς ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι που εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μια επαναπροσέγγιση Άγκυρας – Βρυξελλών. «Όταν επιλυθούν ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς έναν νέο κύκλο σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης», υπογράμμισε.

Προχωρημένες συνομιλίες για τα Eurofighter

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ επιβεβαίωσε επίσης ότι η πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε καλό δρόμο». «Αναγνωρίζουμε την Τουρκία ως αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ. Η συνεργασία αυτή είναι απολύτως φυσιολογική, καθώς τα αεροσκάφη αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της Συμμαχίας, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα», επισήμανε.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι το Βερολίνο επιδιώκει να «ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα» και βλέπει «θετικά» την πώληση αυτή, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο δείχνει άνδρες της ICE να απειλούν δημοσιογράφο και εικονολήπτη της Rai που βιντεοσκοπούσαν τα επεισόδια στη Μινεάπολη
«Αν συνεχίσετε να μας ακολουθείτε, θα σπάσουμε το παράθυρο και θα σας τραβήξουμε έξω, αυτή είναι η μοναδική προειδοποίησή μας» - Η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση Μελόνι να καταδικάσει το συμβάν
Άνδρες της ICE απείλησαν συνεργείο της Rai που βιντεοσκοπούσε τα επεισόδια στη Μινεάπολη
Γκρεγκ Μποβίνο: Ο άνθρωπος που ενσαρκώνει το δόγμα Τραμπ για τους παράτυπους μετανάστες – «Ενεργώ και καθαρίζω»
Ο επικεφαλής της αστυνομίας των συνόρων στις ΗΠΑ είναι απόγονος Ιταλών μεταναστών - Πετάει δακρυγόνα κι όταν δεν φοράει εξοπλισμό μάχης, κυκλοφορεί με ένα μακρύ πράσινο σταυρωτό παλτό με μεγάλους γιακάδες
Ο Γκρεγκ Μποβίνο
Αναρριχητής στην Ταϊβάν «κόβει την ανάσα» - Σκαρφάλωσε ουρανοξύστη χωρίς σχοινί ασφαλείας σε 90 λεπτά
Η εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο Netflix ήταν κάπως ασυνήθιστη για τον Honnold, του οποίου οι αναρριχήσεις συνήθως πραγματοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές και χωρίς κοινό
Ο Αμερικανός την στιγμή που έφτασε στην κορυφή του ουρανοξύστη
Πέθανε στα 26 της η γνωστή TikToker Μακένζι Πολ μετά από μάχη με τον καρκίνο - Το σπαρακτικό αντίο του συζύγου της
«Η Κένζι είναι τώρα στον παράδεισο», είπε ο Μπράντον και συνέχισε: «Εγωιστικά, εύχομαι να ήταν εδώ, μαζί μου, και θα μου πάρει όλη την υπόλοιπη ζωή μου για να το ξεπεράσω»
Η TikToker Μακένζι Πολ