Κόσμος

Γίνεται και επίσημα… Σουλτάνος ο Ερντογάν με την ψήφο της βουλής!

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας υπέβαλε στο κοινοβούλιο μια πρόταση για συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λιγότερους από πέντε μήνες έπειτα από μια απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του.

Η πρόταση αυτή, που έχει σκοπό την εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος στη θέση του κοινοβουλευτικού συστήματος που ισχύει σήμερα, διαβιβάστηκε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το κείμενο, που περιλαμβάνει 20 άρθρα, προβλέπει την ουσιαστική μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, που μέχρι τώρα είναι μια κυρίως τιμητική θέση.

Η ιδέα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν ανησυχεί τους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι έχει απολυταρχικές τάσεις, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Όμως οι υποστηρικτές του κειμένου τονίζουν ότι η αλλαγή του συστήματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κράτους, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ασταθή κατάσταση ασφαλείας, είναι αντιμέτωπη με οικονομική επιβράδυνση και διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Αν το θέλει ο Θεός, θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής» για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, πριν από τη διαβίβαση του κειμένου στο κοινοβούλιο. «Ευχή μου είναι (το κείμενο) να διέλθει με επιτυχία (…) το στάδιο του Κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 330 βουλευτές (σε σύνολο 550) για να μπορέσει να προχωρήσει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό MHP, που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, διαθέτουν συνολικά 355 βουλευτές.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμα και τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν