Κόσμος

Γούνινοι εισβολείς στη Γερμανία!

Πάνω από ένα εκατομμύριο ρακούν ρημάζουν αυλές και σπίτια και έχουν χωρίσει τους Γερμανούς σε δύο ομάδες: εκείνους που τα βρίσκουν χαριτωμένα και εκείνους που τα θεωρούν μάστιγα
Το μεγαλόπνοο σχέδιο των Ναζί να δημιουργήσουν μια ανώτερη φυλή απέτυχε παταγωδώς. Ενα άλλο όμως σχέδιο του Τρίτου Ράιχ, το πρόγραμμα εκτροφής ρακούν, είχε τεράστια επιτυχία• τόσο μεγάλη που οι σύγχρονοι Γερμανοί αδυνατούν να τη διαχειριστούν.
 
Από τον Απρίλιο του 1934, όταν το πανίσχυρο τότε στέλεχος του ναζιστικού κόμματος Χέρμαν Γκέρινγκ αποφάσισε να αφήσει ελεύθερα στα γερμανικά δάση δύο ζευγάρια ρακούν για να «ενισχύσει την πανίδα», η χώρα μετρά περισσότερους από ένα εκατομμύριο γούνινους εισβολείς που ρημάζουν αυλές και σπίτια. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των κατοίκων να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό τους, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι νυχτερινοί λεηλατητές ήρθαν για να μείνουν.
 
Ολο και περισσότεροι Γερμανοί έρχονται τα τελευταία χρόνια τετ α τετ μέσα στο ίδιο τους το σπίτι με τα θρασύτατα ρακούν. Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε στο Χαρλεσχάουζεν, ένα προάστιο του Κάσελ, στην Κεντρική Γερμανία, όταν ένας συνταξιούχος άνδρας επιχείρησε να ξεσκονίσει τα έπιπλα του κήπου του. Δεν είχε προλάβει καλά καλά να τραβήξει το προστατευτικό ύφασμα, όταν αισθάνθηκε για τα καλά τα δόντια ενός ρακούν στο αριστερό του χέρι.

Ηταν θηλυκό, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, και η επίθεση έγινε στην προσπάθειά του να αμυνθεί, καθώς κάτω από τα σκεπασμένα έπιπλα είχε φτιάξει τη φωλιά για το μικρό της. Αμέσως μετά, προσπαθώντας να το προστατεύσει, άρπαξε και το πόδι του ιδιοκτήτη. Η «μάχη» διήρκεσε περίπου ένα λεπτό, όσο χρειάστηκε στον τραυματισμένο άνδρα να απελευθερωθεί από τα δόντια του μανιασμένου ρακούν και αιμόφυρτος να τρέξει μέσα στο σπίτι. Πρόκειται για μία από τις δεκάδες επιθέσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια και ανησυχούν τους ειδικούς κυρίως για φαινόμενα λύσσας.

 
Το συγκεκριμένο είδος – το κοινό ρακούν, όπως ονομάζεται – προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και ζυγίζει περίπου εννέα κιλά. Εξυπνο, νευρικό και περίεργο, περιφέρεται συνήθως στους κήπους, όπου του αρέσει να βουτάει στα σκουπίδια και να αναποδογυρίζει τις σχάρες του μπάρμπεκιου. Θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός της πέρδικας και του φασιανού. Εκτός από τους αγρούς, όμως, ρακούν έχει καταφέρει στο παρελθόν να τρυπώσει ακόμη σε μια δικαστική αίθουσα, αλλά και σε αστυνομικό τμήμα της Δρέσδης.
 
Δεν έχουν όλοι στη Γερμανία τα ίδια συναισθήματα για τα ρακούν. Ο Ουλφ Χόχμαν, γερμανός βιολόγος που έχει κάνει εκτενή έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, εκείνους που τα βρίσκουν χαριτωμένα και τα ταΐζουν και εκείνους που τα θεωρούν μάστιγα και έχουν βαλθεί να τα εξοντώσουν. Το γεγονός όμως ότι τουλάχιστον τα τελευταία 70 χρόνια τα ζώα αυτά βρίσκονται «υπό πολιορκία», εξηγεί ο Χόχμαν, τα έχει κάνει πιο ανθεκτικά και ικανά να επιβιώνουν σε αντίξοες συνθήκες. Για τους ειδικούς, η μάχη έχει χαθεί.
 
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS