Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Η Γαλλία το κρατάει «μανιάτικο» στην Αυστραλία για την AUKUS – «Πισώπλατη μαχαιριά»

Η Γαλλία το κρατάει «μανιάτικο» στην Αυστραλία για την AUKUS - «Πισώπλατη μαχαιριά»
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Ζαν-Πιερ Τεμπό, πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυστραλία, έκρινε σήμερα Τετάρτη (3.11.2021) ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξαπάτησε τη χώρα του προχωρώντας στη σύναψη της AUKUS και την ακύρωση της σύμβασης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της.

«Η εξαπάτηση ήταν εσκεμμένη», στηλίτευσε ο κ. Τεμπό μιλώντας σε ΜΜΕ στην Καμπέρα για την AUKUS και την προμήθεια των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από τις ΗΠΑ.

«Και επειδή διακυβεύονταν πολλά περισσότερα από την προμήθεια υποβρυχίων, επειδή είχε συναφθεί συμφωνία για ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, που σφραγίστηκε με τη διαβίβαση άκρως απόρρητων δεδομένων, ο τρόπος που έγινε ήταν πισώπλατη μαχαιριά», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου στην ακύρωση της σύμβασης με τη Γαλλία, προτιμώντας να αποκτήσει τουλάχιστον 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ αντί για τα συμβατικά υποβρύχια, σε μια κίνηση που αποτελούσε μέρος της συμφωνίας για την ίδρυση της συμμαχίας Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, γνωστή και ως AUKUS, από τα αρχικά των τριών χωρών στα αγγλικά.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Αυστραλίας και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού της, Σκοτ Μόρισον, προκάλεσε την οργή του Παρισιού και μια κρίση στις σχέσεις της Γαλλίας και με τη χώρα της Ωκεανίας αλλά και με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακάλεσε τους πρεσβευτές του σε Ουάσιγκτον και Καμπέρα για διαβουλεύσεις, προχωρώντας σε ένα διάβημα χωρίς προηγούμενο.

Ο Ζαν-Πιερ Τεμπό επέστρεψε στην Καμπέρα τον περασμένο μήνα και η σημερινή ομιλία του ήταν η πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για τη διμερή σχέση μετά τις εξελίξεις του Σεπτεμβρίου.

«Αυτά δεν γίνονται μεταξύ εταίρων, ακόμη λιγότερο μεταξύ φίλων», είπε ο Γάλλος πρεσβευτής, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του δεν έχει κάτι να προσάψει στον λαό της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν είπε την Κυριακή ότι πλέον «ξέρει» πως ο πρωθυπουργός Μόρισον «του είπε ψέματα» για τις προθέσεις του. Ο κ. Μόρισον διέψευσε τον ισχυρισμό. Πρόσθεσε πως είχε εξηγήσει ήδη στον Γάλλο πρόεδρο πως τα συμβατικά υποβρύχια δεν αρκούσαν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας μίλησαν την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Μόρισον φρόντισε να ανταλλάξει δημόσια χειραψία με τον κ. Μακρόν στη Ρώμη, όπου συμμετείχαν στη σύνοδο της G20.

Η αποσταθεροποίηση της διμερούς ως πρότινος στενής σχέσης των δύο κρατών απειλεί να έχει πολύ πιο ευρείες συνέπειες: απειλείται μετάστασή της στο πεδίο του εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε δύο φορές τον νέο γύρο των συνομιλιών για το εμπόριο με την Αυστραλία. Εκφράζοντας αλληλεγγύη προς το Παρίσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θέτει πλέον υπό αμφισβήτηση το εάν θα πρέπει να υπάρξει καν τέτοια συμφωνία.

Η σχέση δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο καθώς αυτή την εβδομάδα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μηνύματα μεταξύ του Σκοτ Μόρισον και του Εμανουέλ Μακρόν, που προφανώς διέρρευσαν για να διαψευστούν οι γαλλικές κατηγορίες ότι η Καμπέρα δεν είχε προειδοποιήσει πως η σύμβαση θα ακυρωνόταν.

Για τον Γάλλο πρεσβευτή, η διαρροή των μηνυμάτων αποτελεί «ναδίρ άνευ προηγουμένου». Η κίνηση –πρόσθεσε ο κ. Τεμπό– στέλνει το ανησυχητικό μήνυμα σε όλους τους άλλους ηγέτες ότι εμπιστευτικές επικοινωνίες με την κυβέρνηση της Αυστραλίας μπορεί μια μέρα «να μετατραπούν σε όπλο που χρησιμοποιείται εναντίον σου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι ο τρόπος που συνήφθη η νέα συμμαχία ήταν άτσαλος, προσθέτοντας πως είχε μείνει με την εντύπωση πως η Γαλλία είχε ενημερωθεί για την ακύρωση της σύμβασης για την προμήθεια των υποβρυχίων προτού ανακοινώσει τη σύμπηξη της AUKUS.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις