Η διαπίστωση είναι σκληρή: για τον στρατάρχη λόρδο Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να ελπίζει ότι θα ανακτήσει τα εδάφη της απέναντι στη Ρωσία χωρίς την άμεση υποστήριξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ — ένα σενάριο που θεωρεί εξαιρετικά απίθανο.
Σε συνέντευξή του στο podcast World of Trouble της εφημερίδας The Independent, ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός δηλώνει ότι οι δυτικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ ώθησαν την Ουκρανία να πολεμήσει χωρίς να της προσφέρουν τα μέσα να επικρατήσει έναντι της Ρωσίας. «Ενθαρρύναμε την Ουκρανία να πολεμήσει, αλλά δεν της δώσαμε τα εργαλεία για να νικήσει», δήλωσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες νίκης του Κιέβου, ο λόρδος Ρίτσαρντς ήταν κατηγορηματικός: «Κατά τη γνώμη μου, δεν θα νικήσουν». Και ακόμη κι αν είχαν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια; «Όχι. Δεν διαθέτουν το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό», απάντησε ο πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Κατά τον ίδιο, η Ουκρανία θα πρέπει πλέον να αναζητήσει έναν πολιτικό συμβιβασμό, καθώς «η σύγκρουση αυτή δεν αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για τη Δύση», σε αντίθεση με τη Ρωσία, για την οποία είναι ζωτικής σημασίας.
Μια απαισιόδοξη άποψη που έρχεται σε αντίθεση με τη δυτική ρητορική
Η παρέμβαση του λόρδου Ρίτσαρντς έρχεται τη στιγμή που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιστρέφει από την Ουάσινγκτον με άδεια χέρια, έπειτα από προσπάθεια να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να παραδώσει πυραύλους κρουζ Tomahawk.
Μια προσπάθεια που, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, υπονομεύθηκε από προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία φέρεται να ψυχράνε τις προθέσεις των ΗΠΑ να ενισχύσουν το ουκρανικό οπλοστάσιο. Στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επικαλέστηκε την ανάγκη «διατήρησης των αμερικανικών αποθεμάτων», διατηρώντας ωστόσο ευγενικό ύφος προς τον Ζελένσκι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τον λόρδο Ρίτσαρντς, αυτή η αμερικανική επιφύλαξη δείχνει την κόπωση της δυτικής υποστήριξης. «Αποφασίσαμε ότι δεν είναι ένα ζήτημα ζωτικού εθνικού συμφέροντος, οπότε δεν θα πολεμήσουμε γι’ αυτό», εξηγεί.
«Βρισκόμαστε σε ένα είδος υβριδικού πολέμου, αλλά όχι σε έναν πόλεμο όπου οι στρατιώτες μας πεθαίνουν». Θεωρεί ότι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ουκρανία θα ήταν «μια ισοπαλία».
Μια επικριτική φωνή, συνεπής με τις προηγούμενες θέσεις του
Γνωστός για την ηγεσία του στις βρετανικές επεμβάσεις στη Σιέρα Λεόνε και στο Ανατολικό Τιμόρ, ο λόρδος Ρίτσαρντς είχε ήδη αντιταχθεί στη συμμετοχή της Βρετανίας στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Αφηγείται στην Independent ότι είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα εκείνου του πολέμου και είχε καταγγείλει τον περιβόητο «ύποπτο φάκελο» του Τόνι Μπλερ, ο οποίος υποστήριζε ψευδώς ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ανέπτυσσε πυρηνικά όπλα. «Είπα στον Μάικ Τζάκσον: “Αυτό βρωμάει”».
Η ανάλυσή του συμβαδίζει με εκείνη του πρώην αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος ήδη από το 2022 είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.
Μια μειοψηφική άποψη στους δυτικούς στρατιωτικούς κύκλους, την οποία ο λόρδος Ρίτσαρντς υιοθετεί ανοιχτά. «Παρά τον θαυμασμό μας για τους Ουκρανούς, αυτή η σύγκρουση δεν ανήκει στα ζωτικά μας συμφέροντα», καταλήγει, εκτιμώντας ότι μια ειρηνευτική συμφωνία —έστω και ατελής— είναι πλέον η μόνη ρεαλιστική λύση.