Συμβαίνει τώρα:
Κόσμος

Η Ρώμη στο δρόμο της Αθήνας – Πέρασε το πακέτο λιτότητας

Με στόχο να καθησυχάσει τις αγορές και να υπάρξει εξισορρόπηση του προϋπολογισμού έως το 2014, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι άναψε το πράσινο φως στο πακέτο λιτότητας.

Τα μέτρα, ύψους 47 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν από το υπουργικό συμβούλιο. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποια ακριβώς μέτρα θα… περιέχει το πακέτο Μπερλουσκόνι.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν μαραθώνια και σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ διακόπηκε προσωρινά, για να ζητηθεί η άποψη ομάδας ειδικών σχετικά με την βιωσιμότητα των οικονομικών μέτρων.

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να έχει επανέλθει εντός “φυσιολογικών ορίων”, μετά από μια εβδομάδα άκρως τεταμένου κλίματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα προβλέπουν την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών μέχρι 20.000 ευρώ, την επιβολή φόρου της τάξης του 0,15% για την αγορά μετοχών (όχι όμως κρατικών ομολόγων) και την έγκριση ειδικού φόρου που θα αφορά τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες των τραπεζών.

Πρόκειται μάλλον να επιβεβαιωθεί και η επιβολή “ποσοστού συμμετοχής” των ασφαλισμένων για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, που θα αντιστοιχεί σε 10 ευρώ.

Δεν αποκλείεται η αύξηση του ΦΠΑ από το 19% στο 20%. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αύξηση της ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών αναβάλλεται για το 2020.

Η προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και της δημιουργίας τριών κλιμάκων φορολόγησης –20%, 30% και 40%– συζητείται με χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι με τα μέτρα αυτά ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι προσπαθεί από την μία να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες, που ζητούν άμεση μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και του ιταλικού κρατικού χρέους, αλλά από την άλλη να μην δυσαρεστήσει υπερβολικά τους ψηφοφόρους, ενόψει πιθανών πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Για το λόγο αυτό οι βαρύτερες περικοπές αναμένεται να αναβληθούν, πιθανότατα για το 2013 και το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Θα γίνει της Ελλάδας” σήμερα στην Ιταλία!

Νέο πρόγραμμα λιτότητας και στην Ιταλία!

«Τ’ ακούει» ο Μπερλουσκόνι για το πακέτο λιτότητας των 40 δισ.

Μέτρα λιτότητας 40 δισ. ευρώ και από την κυβέρνηση Καβαλιέρε

Άναψαν τα αίματα στη Ρώμη! Αυγά, φρούτα και λαχανικά έξω από τη Βουλή

Ο Μπερλουσκόνι, πάντως, την πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκαριστικές στιγμές σε τσίρκο στη Βραζιλία - Γυναίκα ακροβάτης που κρεμόνταν από τα μαλλιά της έπεσε στο κενό
Ο υπεύθυνος του τσίρκου Circo Robatiny στο οποίο εργαζόταν η ακροβάτης έριξε τις ευθύνες για το περιστατικό της πτώσης στην Ντίας και όχι σε βλάβη του εξοπλισμού
Ακροβάτης πέφτει στο κενό
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι