Κόσμος

Η Ρωσία απειλεί με «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» στην Ουκρανία αν σταλεί ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία λέει πως είναι ανοικτή σε διάλογο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει πει ότι σκοπεύει να οδηγήσει σύντομα σε ένα τέλος τον πόλεμο

Η Ρωσία απορρίπτει την ιδέα μίας ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και προειδοποιεί για «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» του πολέμου, σχεδόν τρία χρόνια από την εισβολή της Μόσχας στη γειτονική χώρα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη (23.01.2025) πως η ιδέα της αποστολής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είναι εντελώς απαράδεκτη για τη Ρωσία, λέγοντας πως μία τέτοια κίνηση θα διακινδύνευε να προκαλέσει «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».

Σε συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ και του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους σχετικά με το ενδεχόμενο οι χώρες τους να συνεισφέρουν στρατεύματα σε μια ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.

Ο Πιστόριους είπε σε συνέντευξη στις 18 Ιανουαρίου πως η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος εταίρος του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, θα έχει «προφανώς ρόλο να παίξει» και ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Ο Στάρμερ δήλωσε στις 16 Ιανουαρίου πως η Βρετανία συζητάει την ιδέα μίας ειρηνευτικής δύναμης με άλλους συμμάχους και ότι «εμείς θα αναλάβουμε πλήρως το μερίδιό μας».

Η Ρωσία λέει πως είναι ανοικτή σε διάλογο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει πει ότι σκοπεύει να οδηγήσει σύντομα σε ένα τέλος τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επιδιώκει συνάντηση με τον Τραμπ, δήλωσε στις 19 Ιανουαρίου, πως τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίοι μέλη ειρηνευτικής δύναμης θα χρειάζονταν προκειμένου να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση έπειτα από οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο - «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης
«Εμείς που επιθυμούμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς, να έχουμε ξεκάθαρο πλάνο»
Κυπριακό: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο – «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης 12
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι