Κόσμος

Η Χαμάς μπορεί να παραδώσει ακόμα και σήμερα τους 20 Ισραηλινούς ομήρους: «Έτοιμο το Ισραήλ να τους παραλάβει» λέει ο Νετανιάχου

Είναι η πρώτη φορά που η Χαμάς επιβεβαιώνει πως οι 20 όμηροι είναι ζωντανοί - Δεν έχει διευκρινιστεί αν τέλει τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα - Δείτε τη λίστα με τους Ισραηλινούς που αναμένεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους

Αν και η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα, η οργάνωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ανακοίνωσε πως μπορεί να τους παραδώσει ακόμα και σήμερα (12.10.2025). Πέρα από το γεγονός πως από μόνο του αυτό σηματοδοτεί ότι η Χαμάς θέλει να κρατήσει τη συμφωνία της για ειρήνη στη Γάζα, αυτή είναι και η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται πως οι 20 αυτοί άνθρωποι είναι ζωντανοί, 2 χρόνια αφού απήχθησαν από το νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Χαμάς έχει ήδη ενημερώσει -μέσω Αράβων διαμεσολαβητών- το Ισραήλ για το ότι μπορεί να τους παραδώσει σήμερα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τηρηθεί εν τέλει το χρονοδιάγραμμα.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο για την άμεση παραλαβή όλων των ομήρων.

Δείτε εδώ τη λίστα με τους 20 ομήρους που κρατά τη Γάζα η Χαμάς.

Ο στρατός του Ισραήλ προετοιμάζεται να παραλάβει τους ομήρους ακόμη και το βράδυ της Κυριακής, αν και εκτιμά ότι η παράδοση είναι πιο πιθανό να γίνει τη Δευτέρα, που ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χάρη την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ και επισφραγίστηκε λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο, η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατάει στη Γάζα. Το Ισραήλ πίστευε ότι οι 20 όμηροι παρέμεναν ζωντανοί στη Γάζα, μαζί με τις σορούς περίπου 28 άλλων.

Η Χαμάς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την τοποθεσία ορισμένων νεκρών ομήρων και ότι θα δυσκολευτεί να τηρήσει την προθεσμία των 72 ωρών που προϋποθέτει το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την παράδοσή τους. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ πιστεύουν επίσης ότι η Χαμάς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται όλα τα πτώματα.

Με τη σειρά του το Ισραήλ έχει παραδεχτεί ότι πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να συλλεχθούν οι σοροί.

Μια κοινή πολυεθνική ομάδα εργασίας συγκροτείται για τον εντοπισμό των σορών Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτήν θα συμμετέχουν η Τουρκία, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Την «όρεξη» του Τραμπ για τη Γροιλανδία θέλουν να κόψουν Γερμανία και Βρετανία στέλνοντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική κατάληψή της από τη Ρωσία ή την Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει σταθερά στο στόχαστρό του τη Γροιλανδία
Η Κούβα απαντά στις απειλές Τραμπ: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος»
«Η Κούβα είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε», ξεκαθαρίζει ο Κουβανός πρόεδρος, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ
Η σημαία της Κούβας
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες στο Ιράν: Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά» την ώρα που ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Πάνω από 500 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν - Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «εσωτερική υπόθεση του Ιράν», αλλά «θα είναι εξοπλισμένος για να ανταποκριθεί με δύναμη, αν χρειαστεί»
Γυναίκα σε διαμαρτυρία υπέρ του Ιράν
Ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτικό «χτύπημα» στο Ιράν και ο Πεζεσκιάν κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ ότι «υποκινούν τους ταραξίες»
Ο Ρεζά Παχλαβί, που θεωρείται ένας από τους πιθανούς «διαδόχους» του Αλί Χαμενεΐ, σε σημερινό του μήνυμα κάνει ειδική αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ