Κόσμος

Η Ζιζέλ Πελικό επιστρέφει στο δικαστήριο: Καταδικασμένος για τον βιασμό της κατέθεσε έφεση – «Δεν γνώριζα ότι ήταν αναίσθητη»

Ο 44χρονος Husamettin Dogan, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, είναι ο μόνος από τους 51 κατηγορουμένους στην πολύκροτη δίκη στη Γαλλία που αμφισβήτησε την ποινή του

Η Ζιζέλ Πελικό – η γυναίκα που πέρυσι επέλεξε να σπάσει τη σιωπή και να αποκαλύψει δημόσια την ταυτότητά της στην πολύκροτη δίκη στη Γαλλία για τους βιασμούς της επί μία δεκαετία από τον σύζυγό της Ντομινίκ αλλά και 50 ακόμα άγνωστους άντρες – επιστρέφει σήμερα Δευτέρα (06.10.2025) στο δικαστήριο. Ένας από τους άνδρες που καταδικάστηκαν έχει ασκήσει έφεση κατά της ποινής του.

Ο 44χρονος Husamettin Dogan, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, είναι ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους στην πολύκροτη δίκη στη Γαλλία που αμφισβήτησε την ποινή του. Καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση στη δίκη των 51 βιαστών, με την Πελικό να αποφασίζει να παραστεί στη δίκη, αυτή τη φορά στη Νιμ.

Η έφεση του Husamettin Dogan, θα αποτελέσει ουσιαστικά μια νέα δίκη. Τα βίντεο των βιασμών της, θα προβληθούν ξανά στο δικαστήριο και η ίδια αυτή τη φορά θα παραστεί μόνο ως μάρτυρας. Αν και δεν είναι υποχρεωμένη, η Ζιζέλ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Η τελευταία φορά που η Ζιζέλ Πελικό εμφανίστηκε δημόσια όταν ανακοινώθηκαν οι ετυμηγορίες τον Δεκέμβριο. 

«Δεν γνώριζα ότι ήταν αναίσθητη»

Τον Δεκέμβριο, ο 44χρονος κρίθηκε ένοχος για βιασμό και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης.

Ωστόσο, για λόγους υγείας, του χορηγήθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής, και δε βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή. Κατέθεσε έφεση τόσο κατά της καταδίκης όσο και κατά της διάρκειας της ποινής.

Όπως και πολλοί άλλοι από τους 51 κατηγορούμενους, βασίστηκε στην υπερασπιστική γραμμή ότι δε γνώριζε πως η Ζιζέλ ήταν αναίσθητη. Ωστόσο, ο Ντομινίκ Πελικό είχε ξεκαθαρίσει σε όσους προσκαλούσε ότι η σύζυγός του θα ήταν ναρκωμένη.

Ο Dogan είχε παραδεχτεί ενώπιον του δικαστηρίου ότι είχε πει στον Ντομινίκ πως «η γυναίκα σου μοιάζει νεκρή». Ωστόσο, αρνήθηκε έντονα τις κατηγορίες λέγοντας «δεν δέχομαι να με αποκαλούν βιαστή, είναι πολύ βαρύ για μένα».

Πέρυσι, η δικηγόρος του είχε ισχυριστεί ότι τα βίντεο δείχνουν ένα «σεξουαλικό παιχνίδι με τη συναίνεση τριών προσώπων» και υπαινίχθηκε ότι η Ζιζέλ ίσως να είχε συμμετάσχει με τη θέλησή της. Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την οργισμένη αποχώρηση της 72χρονης από την αίθουσα.

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η υπόθεση Πελικό έκανε τον γύρο του κόσμου. Για πάνω από μια δεκαετία, ο σύζυγός της, Ντομινίκ, τη νάρκωνε μέχρι να χάσει τις αισθήσεις της και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms.

Στη συνέχεια βιντεοσκοπούσε τους βιασμούς τους οποίους στη συνέχεια κατηγοριοποιούσε με τάξη σε σκληρό δίσκο, κάτι που επέτρεψε στις Αρχές να εντοπίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των δραστών.

Περίπου 20 δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν και παραμένουν ασύλληπτοι.

Μετά από μια δίκη διάρκειας 16 εβδομάδων, 46 άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για βιασμό, δύο για απόπειρα βιασμού και δύο για σεξουαλική επίθεση. Ο Ντομινίκ Πελικό καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή των 20 ετών φυλάκισης.

Πληροφορίες από BBC

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής: Σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια, την Πέμπτη η ψηφοφορία
Για να εγκριθεί πρόταση μομφής, απαιτείται να λάβει τα 2/3 των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου, ή τουλάχιστον 361 ευρωβουλευτές
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 1
Σεμπαστιάν Λεκορνί: «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κυβερνήσω» – Άφησε αιχμές για φιλοδοξίες ενόψει των προεδρικών εκλογών
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί παραιτήθηκε σήμερα, μερικές ώρες μετά τον διορισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου του - Ήταν ο 5ος πρωθυπουργός του Μακρόν μέσα σε δύο χρόνια
REUTERS 5
Τραμπ για Γάζα: «Συμφωνία άμεσα αλλιώς αιματοχυσία» – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Θα είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς, ο Χαλίλ αλ Χάγια, θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις - Η οργάνωση επιμένει σε «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων πριν κλειστεί η συμφωνία
Ντόναλντ Τραμπ 2