Κόσμος

Ημέρα Έλληνα Μετανάστη στη Βραζιλία: Η οικογένεια Καλογέρα που έφτασε στη χώρα από την Κέρκυρα το 1841

Πάνω από 30.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Βραζιλία εδώ και 170 χρόνια
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στα μέσα του 19ου αιώνα έφτασαν στη Βραζιλία οι πρώτοι μετανάστες από την Ελλάδα που έγιναν δεκτοί με αγάπη και σεβασμό από τον βραζιλιάνικο λαό. Πέρσι, ο Λούλα ντα Σίλβα, ο πρόεδρος της χώρας καθιέρωσε την «Εθνική Ημέρα Έλληνα Μετανάστη».

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2024, εορτάστηκε η πρώτη επέτειος της «Dia Nacional do Imigrante Grego» στην Ομοσπονδιακή Βουλή, παρουσία – μεταξύ άλλων – του εισηγητή του νόμου και βουλευτή της Πολιτείας Goias, Zacharias Calil, των προέδρων των ελληνικών κοινοτήτων και του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Μπραζίλια, Ιωάννη Τζόβα-Μουρούζη.

Στην εισήγηση του Calil, διάσημου παιδοχειρουργού, αραβικής – συρολιβανέζικης καταγωγής, για την εισαγωγή και ψήφιση του σχετικού νόμου, τονίστηκε ότι ο εορτασμός αυτός αποτελεί μια αναγνώριση εκ μέρους της επίσημης Βραζιλίας της συμβολής των Ελλήνων μεταναστών στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας υποδοχής τους, και την επιτυχημένη ενσωμάτωσή της στη βραζιλιανή κοινωνία.

Όπως σημείωνε ο Calil στην εισήγησή του στην επιτροπή Πολιτισμού της ομοσπονδιακής Βουλής, «η Βραζιλία χαρακτηρίστηκε σε όλη την ιστορία της ως χώρα ανοιχτή στους μετανάστες, που πάντα συνέβαλαν στον εμπλουτισμό του πολιτισμού και την ανάπτυξή μας. Δεν ήταν διαφορετικά με τους Έλληνες μετανάστες που έφτασαν εδώ από τον 19ο αιώνα, το 1883. Γοητευμένοι από τις αξίες, τη φύση και τον πολιτισμό μας, πολλοί Έλληνες επέλεξαν τη Βραζιλία ως πατρίδα τους, προορισμό για μια νέα ζωή. Έγιναν δεκτοί σε αυτό καλωσορίζοντας την πατρίδα με όλη την αγάπη και τον σεβασμό, χαρακτηριστικό του βραζιλιάνικου λαού. Και, όπως άλλοι μετανάστες, οι πρόγονοί τους εργάζονταν για την ανάπτυξη και πρόοδο του έθνους μας. Σήμερα, Οι Έλληνες και οι απόγονοί τους είναι διάσπαρτοι σε όλη την επικράτεια της Βραζιλίας…».

Αναφερόμενος στη μετανάστευση των Ελλήνων, ο Calil επισήμανε ότι η πρώτη φάση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας, με την άφιξη μερικών οικογενειών ως μέρος του σχεδίου του Dom Pedro II για την ανάπτυξη της Βραζιλίας. Πρόκειται κυρίως για την οικογένεια Καλόγερα που ήρθε το 1841 από την Κέρκυρα, με επικεφαλής τον Joao Batista Calogeras, διευθυντή της Γραμματείας του Κράτους για τις αυτοκρατορικές υποθέσεις και 1ος αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου για τις εξωτερικές υποθέσεις. Ο εγγονός τού Joao Batista Calogeras, και πιο σημαντικό μέλος της οικογένειας, ήταν ο Joao Pandia-Calogeras (1870-1934), ο οποίος κατείχε τις θέσεις του Υπουργού Γεωργίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς επίσης και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Venceslau Bras, (1914-18) ενώ ήταν ο μόνος πολίτης που διετέλεσε υπουργός Πολέμου στην κυβέρνηση Epitacio Pessoa (1919-22).

Στην ίδια εισήγηση σημειωνόταν ότι περίπου 30 χιλιάδες Έλληνες έφτασαν στη Βραζιλία τα τελευταία 170 χρόνια.

Σύμφωνα με το έργο «Οι Έλληνες στη Βραζιλία», του Savas Apostolo Pitsica, η 21η Σεπτεμβρίου επελέγη διότι συμπίπτει με την ημερομηνία ίδρυσης της πρώτης οργανωμένης κοινότητας Ελλήνων (κυρίως Δωδεκανησίων), στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα (Φλωριανόπολις) το 1883.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απίστευτα σκηνικά σε επίδειξη στη Νέα Υόρκη: Στέλεχος της βιομηχανίας της μόδας ακινητοποίησε με κεφαλοκλείδωμα ακτιβιστές της PETA
Το στέλεχος της μόδας τοποθετήθηκε μέσω ανάρτησης στο Instagram πως «αντέδρασα με ακατάλληλο τρόπο σε ένα περιστατικό σε επίδειξη νωρίτερα σήμερα. Δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα να το κάνω»
Απίστευτα σκηνικά σε επίδειξη στη Νέα Υόρκη: Στέλεχος της βιομηχανίας της μόδας ακινητοποίησε με κεφαλοκλείδωμα ακτιβιστές της PETA
Ντόναλντ Τραμπ: Μπλόκο στις ρυθμίσεις για την ΑΙ – «Ο μόνος έλεγχος που χρειάζεται είναι ένας έξυπνος πρόεδρος»
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «άρρωστη συνωμοσία» για την υπονόμευση της Τεχνητής Νοημοσύνης και δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες πολλών
τραμπ
Το Πεντάγωνο παραδέχεται για ελλείψεις πυρομαχικών εξαιτίας του πολέμου κατά του Ιράν
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμενε ότι οι διαθέτουν «πρακτικά απεριόριστο απόθεμα πυρομαχικών», όπως δεν έπαψε να επαναλαμβάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου
Αμερικανοί στρατιώτες
Μπαράζ επιθέσεων των Χούθι στη Σαουδική Αραβία με drones και βαλλιστικούς πυραύλους – 13 άμαχοι τραυματίστηκαν, ζημιές σε σπίτια
Στοχοποίησαν πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού παγκοσμίως, πυροδοτώντας περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου
σαουδικη αραβια