Κόσμος

Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Ρουάνγκ, κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Ένα ηφαίστειο εξερράγη στη βόρεια Ινδονησία και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, με τις τοπικές αρχές να έχουν κηρύξει μέγιστο συναγερμό.

«Με βάση τις οπτικές ενδείξεις και τις μετρήσεις των οργάνων, που δείχνουν αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, το επίπεδο (συναγερμού) στο ηφαίστειο Ρουάνγκ αυξήθηκε από το 3 στο 4» είπε ο Χέντρα Γκουνάουαν, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ηφαιστειολογίας της Ινδονησίας, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά σήμερα το απόγευμα.

Οι αρχές διεύρυναν επίσης τη ζώνη εκκένωσης, από τα τέσσερα στα έξι χιλιόμετρα γύρω από τον κρατήρα.

Το ηφαίστειο Ρουάνγκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Κελέβης, φτάνει σε ύψος τα 725 μέτρα. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 21.45 τοπική ώρα της Τρίτης και ακολούθησαν άλλες δύο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα, όμως 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από δύο χωριά του νησιού Ρουάνγκ και μεταφέρθηκαν σε ένα γειτονικό νησί, μετέδωσε το ινδονησιακό πρακτορείο Antara.

https://www.youtube.com/watch?v=7-ckukpdapI&ab_channel=OneindiaNews

Η υπηρεσία ηφαιστειολογίας ανέφερε ότι οι κάτοικοι του Ταγκουλαντάνγκ πρέπει να μετακινηθούν εκτός της ακτίνας των έξι χιλιομέτρων από τον κρατήρα, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Ο Χέντρα Γκουναουάν προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να είναι σε εγρήγορση γιατί ενδέχεται να εκτιναχθούν από τον κρατήρα βράχοι ή να προκληθεί τσουνάμι από την κατάρρευση του ηφαιστείου στη θάλασσα.

Από την πρώτη έκρηξη το σύννεφο της στάχτης έφτασε σε ύψος τα 2 χιλιόμετρα και από τη δεύτερη τα 2,5, ανέφερε ο Μουχαμάντ Ουαφίντ, ο διευθυντής της εθνικής γεωλογικής υπηρεσίας.

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου Ρουάνγκ εντάθηκε έπειτα από δύο σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στη Ζώνη της Φωτιάς του Ειρηνικού, όπου συγκρούονται οι ηπειρωτικές πλάκες προκαλώντας σημαντική ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα. Η χώρα μετρά σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης