Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν για άμβλωση: Πρέπει να υπερασπιστούμε το «θεμελιώδες» δικαίωμα γυναικών στην επιλογή

Τζο Μπάιντεν
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την υπεράσπιση του «θεμελιώδους» δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση ζήτησε από τους πολίτες ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τους κάλεσε να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του φθινοπώρου, σε περίπτωση που αμφισβητηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν το προσχέδιο γνωμοδότησης – που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις – που διέρρευσε από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυθεντικό ή αν αντικατοπτρίζει την ετυμηγορία του, όμως η κυβέρνησή του θα είναι έτοιμη να προστατεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση, όταν εκδοθεί η απόφαση.

«Πιστεύω ότι το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει είναι θεμελιώδες» τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι εάν ανατραπεί η νομολογία του 1973 (Roe v. Wade) οι αιρετοί αξιωματούχοι θα πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εκλέξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ αυτού του δικαιώματος, τον Νοέμβριο, στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας.

Ήδη ο νόμος περί άμβλωσης έχει αλλάξει στην Οκλαχόμα ενώ σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν χώρες που επιβάλλουν αυστηρότατους νόμους κατά της άμβλωσης ενώ υπάρχουν και αυτές που την απαγορεύουν εντελώς.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει τη νομολογία του 1973, όπως αφήνεται να εννοηθεί από το προσχέδιο που διέρρευσε στο Politico την Δευτέρα, «οι αιρετοί του έθνους μας, σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή. Και εναπόκειται στους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους υποψηφίους που τάσσονται υπέρ» του δικαιώματος στην άμβλωση, γράφει στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

«Θα χρειαστούμε περισσότερους γερουσιαστές υπέρ του δικαιώματος στην επιλογή και μια πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να υιοθετήσουμε έναν νόμο που θα κωδικοποιεί (την υπάρχουσα νομολογία), τον οποίο θα επικυρώσω», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος που είναι πιστός Καθολικός αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο Μπάιντεν, το κόμμα του οποίου ανησυχεί ότι θα υποστεί βαριά ήττα στις εκλογές του Νοεμβρίου, υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του «θα είναι έτοιμη» να αντιδράσει, όταν ανακοινωθεί η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μια «διοικητική» απάντηση, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν σήμερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όμως στη Γερουσία έχουν οριακή πλειοψηφία που δεν τους επιτρέπει προς το παρόν να νομοθετήσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο ώστε να ακυρώσουν τους πολύ περιοριστικούς νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα από ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες.

Το Politico, βασιζόμενο σε αυτήν την άνευ προηγουμένου διαρροή, προκάλεσε πολιτικό σάλο την Δευτέρα, αποκαλύπτοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να ακυρώσει την απόφαση του 1973 (Roe v. Wade) για το δικαίωμα στην άμβλωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κάθε Πολιτεία θα είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θα απαγορεύει τις αμβλώσεις ή αν θα τις επιτρέπει και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις