Κόσμος

ΗΠΑ: Νέα επίθεση των Ρεπουμπλικάνων στην άμβλωση – Τα ψηφίσματα που ενέκριναν

Λίγες μέρες μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εγκρίθηκαν δύο κείμενα για την άμβλωση.

Τα ψηφίσματα για την άμβλωση έχουν μόνο συμβολική σημασία και σύμφωνα με τους αναλυτές πρόκειται για μια προσπάθεια του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ να ικανοποιήσει τη βάση του, αφού την περασμένη εβδομάδα έπεσε σκληρό φως στις έριδες της παράταξης, στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου «speaker», του προέδρου του σώματος.

Το πρώτο ψήφισμα, το οποίο υποστήριξαν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι αιρετοί, καταδικάζει τις «επιθέσεις» εναντίον «ιδρυμάτων, ενώσεων και εκκλησιών» που τάσσονται εναντίον της άμβλωσης.

Αναφέρεται συγκεκριμένα σε βίαιες ενέργειες από τη 2η Μαΐου 2022, όταν διαρροή έφερε στο φως το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να δυναμιτίσει το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το κείμενο μεταξύ άλλων κατηγορεί «την κυβέρνηση Μπάιντεν πως δεν έλαβε μέτρα» μετά τις «επιθέσεις» αυτές, που αποδίδει σε «ριζοσπαστικοποιημένους».

Το δεύτερο ψήφισμα καλεί γιατρούς που είναι παρόντες κατά τη διάρκεια αμβλώσεων να προσφέρουν «φροντίδες» για να «σώζεται» αν είναι δυνατόν το έμβρυο.

Η οργάνωση οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood επέκρινε έντονα το κείμενο αυτό, στο οποίο δεν βλέπει «τίποτε άλλο παρά στρατηγική χειραγώγησης μέσω του φόβου» και προσπάθεια «να στιγματιστεί η άμβλωση».

Η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοκρατικών τάχθηκε εναντίον των ψηφισμάτων, με τον επικεφαλής τους στο σώμα, τον Χακίμ Τζέφρις, να τονίζει πως η απόφαση για το εάν θα γίνει άμβλωση ή όχι πρέπει να λαμβάνεται από την γυναίκα, την οικογένειά της και γιατρούς, κανέναν άλλο.

Τα δύο κείμενα δεν έχουν παρά συμβολική αξία: δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν από τη Γερουσία, όπου τον έλεγχο διατήρησαν οι Δημοκρατικοί, ή να υπογραφούν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να να γίνουν νόμοι.

Η επίθεση των Ρεπουμπλικάνων εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση ίσως αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι: στην πλειονότητά τους, οι Αμερικανοί – ακόμη και όσοι ζουν σε κατεξοχήν συντηρητικές πολιτείες – τάσσονται υπέρ της προστασίας της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέος μυστήριος θάνατος Ρώσου μεγιστάνα κρυπτονομισμάτων – Η Lamborghini του ανετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες
Ο 36χρονος Alexei Dolgikh σκοτώθηκε σε σοκαριστικό τροχαίο - Τους τελευταίους μήνες είχε τεθεί στη «μαύρη λίστα» ρωσικών τραπεζών «λόγω υποψιών για ξέπλυμα χρήματος»
Η Lamborghini του ανετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες
Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χάρη στον Τζουλιάνι και σε 76 άτομα για την προσπάθεια ανατροπής του 2020
Εκτός από πρόσωπα του στενού του κύκλου, ο Τραμπ έδωσε χάρη σε δεκάδες υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Αυτή είναι η σταρ του TikTok που εκτελέστηκε δημοσίως από την Αλ Κάιντα στο Μαλί μπροστά στην οικογένειά της
Η 22χρονη Μαριάμ Σισέ, με 90.000 ακολούθους στο TikTok, οδηγήθηκε στην κεντρική πλατεία και εκτελέστηκε με μια σφαίρα, στις 7 Νοεμβρίου. Την κατηγορούσαν για συνεργασία με τον στρατό
Η 22χρονη Μαριάμ Σισέ
Η Ντέμπορα Τέρνες απάντησε στον Τραμπ: Το BBC δεν είναι μεροληπτικό, είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στον κόσμο
Η Ντέμπορα Τέρνες, η διευθύνουσα σύμβουλος ειδήσεων του βρετανικού δικτύου που παραιτήθηκε για το μοντάζ στην ομιλία Τραμπ, υπερασπίστηκε το BBC και τους ανθρώπους του
Η CEO ειδήσεων Ντέμπορα Τέρνες 5