Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ιράν: «Καμία επιείκεια» για τους διαδηλωτές, απειλεί ξανά η κυβέρνηση

Ιράν: «Καμία επιείκεια» για τους διαδηλωτές, απειλεί ξανά η κυβέρνηση

Ανυποχώρητοι είναι τόσο οι διαδηλωτές στο Ιράν, όσο και οι Αρχές. Οι δεύτεροι μάλιστα δηλώνουν ότι δεν θα επιδείξουν «καμία επιείκεια», με τις διαδηλώσεις να έχουν στοιχίσει τη ζωή ήδη σε δεκάδες ανθρώπους. 

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία ξυλοφορτώθηκε μέχρι θανάτου μετά την σύλληψή από την «Αστυνομία Ηθών» στο Ιράν γιατί δεν φορούσε… σωστά τη μαντίλα της. Έκτοτε, οι διαδηλώσεις δεν λένε να κοπάσουν. Μάλιστα, την Κυριακή (25.09.2022) επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ απείλησε ότι δεν θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών»

Οι διαδηλώσεις αυτές, που έχουν ξεσπάσει από τις 16 Σεπτεμβρίου, είναι οι πιο εκτεταμένες που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πλήθος κόσμου είχε βγει στους δρόμους περίπου 100 πόλεων διαμαρτυρόμενος για την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί βίαια, με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς, αν και οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον θάνατο 230 ανθρώπων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας έχουν δει νέες καταγγελίες για τις συνθήκες θανάτου της 22χρονης κοπέλας. Μιλώντας στο Sky News, ο ξάδερφος της, δήλωσε ότι η 22χρονης Μαχσά Αμινί βασανίστηκε και εξευτελίστηκε στα χέρια της «Αστυνομίας Ηθών». 

Σφοδρές συγκρούσεις 

Στη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ και αναφέρουν ακτιβιστές. Εδώ και πολλές ημέρες βίντεο που ανεβαίνουν στα social media δείχνουν σκηνές βίας στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Ταμπρίζ. Σε κάποια από αυτά φαίνονται οι δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών.

Ακόμα μία δολοφονία συγκλονίζει το Ιράν – Θύμα η 22χρονη διαδηλώτρια Χαντίς Νατζαφί

Οι αρχές αρνούνται ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν. Όμως έκτοτε οργισμένοι Ιρανοί βγαίνουν κάθε βράδυ στους δρόμους πόλεων για να διαμαρτυρηθούν.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Το βράδυ της Κυριακής (25.09.2022) ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ ότι «παρεμβαίνουν στις εσωτερικές, ιρανικές υποθέσεις (…) και στηρίζουν τους ταραξίες με προκλητικό τρόπο».

Εκατοντάδες συλλήψεις, δεκάδες νεκροί 

Από την αρχή των κινητοποιήσεων περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μόνο σε μία επαρχία στο βόρειο Ιράν, η οποία δίνει επίσημο απολογισμό, αλλά αναμφίβολα ο αριθμός των συλληφθέντων σε όλη τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), με έδρα τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για 17 συλλήψεις δημοσιογράφων.

Νέα καταγγελία για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί στο Ιράν – «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν»

Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των ιρανικών αρχών στον οποίο περιλαμβάνονται διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες. Από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Όσλο, εκτιμά σε τουλάχιστον 57 τους νεκρούς διαδηλωτές.

Δείτε βίντεο:

https://twitter.com/Artemis_part/status/1574304292344848385?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1574304292344848385%7Ctwgr%5E551d31a15bff63fe002ac1929b2e5529592ba481%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FArtemis_part2Fstatus2F1574304292344848385widget%3DTweet

Το βράδυ της Κυριακής (25.09.2022) διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για δέκατη συνεχή ημέρα σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους η Σιράζ και η Τεχεράνη, σύμφωνα με την IHR. «Θάνατος στον δικτάτορα!», φώναζαν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα, όπως ακούγεται σε βίντεο που ανήρτησε η ΜΚΟ στο Twitter.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα πραγματοποιήθηκαν φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και αλλού έπειτα από έκκληση των αρχών. Άλλη μία φιλοκυβερνητική διαδήλωση είχε λάβει χώρα την Παρασκευή.

Κύμα αλληλεγγύης από το εξωτερικό 

Εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media τις τελευταίες ημέρες δείχνουν Ιρανές να καίνε τις μαντίλες τους. Το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Λαϊκή Ένωση του Ισλαμικού Ιράν» ζήτησε από τις αρχές να καταργήσουν την υποχρέωση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ δημοσίως και να αφήσουν ελεύθερους τους συλληφθέντες.

Στο Ιράν οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους και το σώμα τους έως κάτω από τα γόνατα. Επίσης δεν τους επιτρέπεται να φορούν στενά παντελόνια ή τζιν με σκισίματα, μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνδεση στο internet εξακολουθούσε την Κυριακή (25.09.2022) να γίνεται με προβλήματα, ενώ έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.

Στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή διαδηλώσεις σε πολλές χώρες υπέρ του κινήματος στο Ιράν. Στο Παρίσι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές να φτάσουν στην πρεσβεία του Ιράν. Στο Λονδίνο πέντε αστυνομικοί «τραυματίστηκαν σοβαρά» και 12 άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, στη διάρκεια επεισοδίων στο περιθώριο διαδήλωσης κοντά στην ιρανική πρεσβεία.

Βίντεο από τις διαδηλώσεις στο Παρίσι:

Βίντεο από τις διαδηλώσεις στο Λονδίνο:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις